NOTÍCIA

Aprovat el projecte de Llei d’Informació Empresarials sobre Sostenibilitat, que transposa la Directiva europea CSRD

El Govern d’Espanya va aprovar el 29 d’octubre el projecte de Llei d’Informació Empresarial Sobre Sostenibilitat (LEIS, per les sigles en castellà: Ley de Información Empresarial sobre Sostenibilidad) per a la divulgació de la contribució de les empreses en qüestions ambientals, socials i de governança. La Llei transposa a la legislació estatal la Directiva (UE) 2022/2464, del Parlament Europeu i del Consell, relativa a la presentació d’informació sobre sostenibilitat per part de les empreses (més coneguda per les sigles en anglès, CSRD), que té l’objectiu de millorar el marc de presentació i verificació de la informació sobre qüestions ambientals, socials i de governança, i racionalitzar les obligacions de presentació d’informació corporativa per a les empreses.

L’entrada en vigor de la Llei serà de forma escalonada perquè les empreses puguin adaptar-se més fàcilment a la nova normativa europea. S’aplicarà a totes les grans empreses i grups d’empreses, i a les petites i mitjanes empreses cotitzades, però no a les microempreses. Les pimes cotitzades comptaran amb una sèrie de facilitats: un contingut d’informació obligatòria més reduït, unes normes europees específiques per presentar la informació i un període addicional per preparar-se per a les noves exigències.

El calendari de les noves obligacions segons la tipologia d’empreses és:

El projecte de llei és un avenç en termes de transparència empresarial i responsabilitat social de les empreses, i estableix un marc consistent per entendre com els factors socials i ambientals tenen impacte en les empreses i com l’activitat de les empreses té impactes en la societat i el medi ambient.

Com podem ajudar-vos en matèria de CSRD?

Dins de les exigències de la nova normativa, a inèdit:

La informació que haurà d’incloure l’informe de sostenibilitat

L’informe de sostenibilitat haurà d’incloure informació relativa als impactes ambientals que genera l’empresa, així com informació necessària per comprendre com afecten els factors ambientals, socials i els relatius als drets humans i a la governança en l’evolució, els resultats i la situació de l’empresa o grup. El projecte de Llei estableix, a més, que l’elaboració de l’informe s’haurà de fer conforme a un marc únic de presentació per a totes les empreses europees, i obliga a presentar-lo en un format electrònic únic perquè la informació de les empreses sigui comparable en l’àmbit europeu.

Per altra banda, la verificació independent de l’informe sobre sostenibilitat que ja duen a terme les empreses espanyoles per exigència de la llei vigent es regula ara de forma anàloga a l’auditoria dels estats financers.