NOTÍCIA

El Consell de la UE adopta el nou Reglament de Productes de Construcció, que promou l’economia circular i introdueix els passaports digitals de producte en aquest sector

Serà obligatori mesurar l’impacte ambiental dels materials de construcció en totes les etapes de la seva vida útil, i per fer-ho serà necessari seguir la norma europea EN 15804, una referència clau per a les Declaracions Ambientals de Producte (DAP). Per facilitar-ho, la Comissió Europea proporcionarà programari específic per realitzar el càlculs, a més dels factors de caracterització segons aquesta norma. Aquests són alguns dels punts clau del nou Reglament de Productes de Construcció (CPR, per les seves sigles en anglès), que el Consell Europeu va aprovar el 5 de novembre. Com a novetat, el CPR estableix també la creació d’un passaport digital per als productes de construcció per oferir més informació als consumidors.

El Reglament entrarà en vigor vint dies després de la seva publicació al Diari Oficial de la Unió Europea. Els articles del Reglament relatius a l’elaboració de normes seran d’aplicació un mes després de la seva entrada en vigor. La resta d’articles seran aplicables un any després de la data d’entrada en vigor, excepte l’article 92, que tracta sobre sancions i que serà aplicable dos anys després de l’entrada en vigor.

A inèdit tenim experiència en la realització d’Anàlisis de Cicle de Vida (ACV) i DAPs de productes de la construcció.

A més de fomentar l’economia circular, el Reglament harmonitza les normes de la UE per a la comercialització dels materials de construcció, en facilita la lliure circulació al mercat únic, redueix la càrrega administrativa i promou el desenvolupament tecnològic en el sector. Estableix les obligacions per als fabricants, importadors i altres operadors econòmics, reforça la vigilància del mercat i la protecció dels consumidors. Al mateix temps, respecta el fet que el dret a regular les obres de construcció continua sent competència nacional.

El sector responsable del 50% de l’extracció i consum de recursos

El sector de la construcció representa gairebé el 5,5% del PIB de la UE i dona feina a uns 25 milions de persones en més de 5 milions d’empreses. El sector dels productes de construcció compta amb 430.000 empreses a la UE, amb un volum total de negoci de 800.000 milions d’euros. Es tracta principalment de petites i mitjanes empreses, que constitueixen un actiu econòmic i social clau per a les comunitats locals de les regions i ciutats europees.

Els edificis són responsables de prop del 50% de l’extracció i consum de recursos i de més del 30% del total de residus que es produeixen cada any a la UE; a més, són responsables del 40% del consum d’energia de la UE i del 36% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle relacionades amb l’energia.

El nou Reglament sobre Productes de Construcció actualitza la legislació vigent en aquest àmbit, que data de 2011. La revisió del Reglament sobre Productes de Construcció forma part del conjunt de mesures que la Comissió va presentar el 30 de març de 2022, juntament amb el Reglament sobre Disseny Ecològic i l’Estratègia de la UE per a la Circularitat i Sostenibilitat dels Productes Tèxtils. Aquestes mesures s’emmarquen dins del Pacte Verd Europeu i el Pla d’Acció per a l’Economia Circular.