Client
Tarapacá és una regió del nord de Xile formada per dues províncies i set comunes. Té 369.806 habitants, dels quals el 93,8% viuen en zones urbanes i, el 6,2% restant, en zones rurals. Limita al nord amb la regió d’Arica i Parinacota, a l’est amb Bolívia i a l’oest amb l’oceà Pacífic. És una ubicació estratègica que ha afavorit l’establiment d’una Zona Franca (ZOFRI) a Iquique, la capital de Tarapacá; la ZOFRI impulsa el comerç exterior i promou el desenvolupament econòmic regional. El clima de la regió, que és desèrtic, crea un entorn propici per a l’activitat minera, en especial per a l’extracció de coure.
Repte
Fer una diagnosi de la circularitat de la regió de Tarapacá i, a partir d’aquesta, definir propostes estratègiques que orientin la transició de la regió cap a un model més circular i sostenible.
Què es va fer?
Va establir-se un mecanisme de governança per executar i fer el seguiment de projecte, i alinear-se amb altres objectius i estratègies impulsades des dels diversos àmbits competencials. Dins del mecanisme de governança s’hi va incloure un comitè tècnic assessor, un comitè directiu regional format per actors del sector públic i de centres de coneixement, i va comptar-se amb la participació activa d’empreses i entitats clau per implementar, de forma efectiva, les estratègies i les accions concretes.
Un dels primers passos del projecte va ser la realització d’una anàlisi del punt de partida de la regió des del punt de vista de l’economia circular. En aquesta anàlisi, va recollir-se l’ecosistema d’actors i actius clau de la regió; també van analitzar-se els sectors productius més rellevants de Tarapacá i se’n va avaluar el potencial de circularitat. Els sectors van prioritzar-se en una sessió de cocreació amb els agents locals.
Tot seguit, va aplicar-se la metodologia per a l’anàlisi de fluxos de materials (MFA), en què es van recollir resultats dels dos sectors amb més pes econòmic, que són la mineria i la construcció.
Finament, es van definir catorze línies d’acció estratègiques, que van validar-se amb actors clau del territori, i que s’organitzen en quatre grans categories: col·laboració sostenible, sensibilització i capacitació, transició de la indústria i innovació i impuls del coneixement.
Resultats
2
Anàlisis de Fluxos de Materials (MFA): un del sector de la mineria i l’altre del sector de la construcció.
1
Visió Tarapacá Circular 2040: Per al 2040, la regió de Tarapacá enfortirà el benestar econòmic, social i ambiental del territori i dels seus habitants mitjançant la implementació del model d’economia circular, col·laborant amb els eixos establerts en l’Estratègia Regional de Desenvolupament.
14
Línies estratègiques, repartides entre aquests àmbits d’actuació. Algunes d’aquestes línies estratègiques són, per exemple, la creació d’infraestructures de gestió i valorització de residus, la promoció de l’ús eficient dels recursos miners al llarg de la seva cadena de valor, la creació d’un programa de tallers sobre economia circular per a institucions públiques, assentar les bases per promoure la circularitat en el sector de la construcció o la creació d’un hub d’ecoinnovació tèxtil a la Zona Franca d’Iquique.
8
Reflexions finals sobre les oportunitats i necessitats clau de la regió perquè pugui avançar cap a una economia circular:
- – Economia circular: més enllà d’allò tècnic i ambiental, un repte polític.
- – Transformant la producció i el consum a través de l’economia circular.
- – Dades, transparència i confiança per a la circularitat.
- – Transformar la gestió dels residus per a una Tarapacá més resilient i autònoma.
- – El desafiament tèxtil a Tarapacá: una mirada socioambiental per a una transició justa.
- – El potencial del sector miner per liderar la transició circular a Tarapacá.
- – Reforçar la formació i l’emprenedoria amb visió circular.
- – L’ecodisseny: clau per construir un futur circular.
Conclusions
Gràcies a aquest escàner de la circularitat, s’han pogut definir unes propostes estratègiques que guiaran el camí de la regió de Tarapacá cap a un model més circular.
En aquest avenç, serà clau la implicació dels actors dels àmbits públic, privat i acadèmic, així com el lideratge proactiu per part del Govern Regional per alinear esforços, accelerar els canvis i promoure la col·laboració i la innovació de manera àmplia.