“Cada vegada més, el mercat buscarà productes i productors que compleixin amb una estricta trajectòria de descarbonització, és aquí on tindrem un avantatge competitiu”
Entrevista a Rafael De Haan, copropietari del celler Herència Altés. Parlem de descarbonització i sostenibilitat en el sector vitivinícola.
Herència Altés és un celler familiar de la Terra Alta dedicada al cultiu de la vinya i l’elaboració de vins ecològics. Aposten per una manera de treballar sostenible i respectuosa amb el medi ambient i són pioners en la reducció d’emissions. Des de gener de 2022, Herència Altés és un dels 4 cellers espanyols adherits a la iniciativa International Wineries for Climate Action (IWCA).
Conversem amb Rafael De Haan, copropietari del celler juntament amb Núria Altés, per parlar de la seva aposta per la descarbonització i de la seva col·laboració amb el nostre equip de mètriques circulars.
Què és per a vosaltres invertir en sostenibilitat?
La sostenibilitat i la qualitat són els dos pilars principals de l’empresa. Així que totes les decisions que prenguem han de ser coherents amb aquests valors.
Abans de ser membres d’IWCA fèiem inversions diverses sota el paraigua de la sostenibilitat, com per exemple instal·lar plaques solars en el celler i desenvolupar un projecte mediambiental. Ara, com a membres d’IWCA, tenim un full de ruta molt clar: reduir les nostres emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Com a membres de plata d’IWCA participem en el «Race To Zero» de les Nacions Unides i estem preparant un pla de reducció per a arribar a Net Zero el 2025, i a una reducció del 50% el 2030.
Les inversions principals són:
- – Col·locar noves bateries de liti per a emmagatzemar la llum solar i evitar el consum de dièsel del grup.
- – Ampliar la superfície de plaques solars.
- – Instal·lar una depuració de neteja d’aigües de rentada del celler per a evitar el transport al camp per camió.
- – Reduir el pes de les ampolles un 30%. Impacta de forma gairebé universal la nostra petjada de carboni.
- – Canviar la flota de vehicles a l’elèctric i instal·lar carregadors elèctrics en el celler per a treballadors, visitants i transportistes. Aquests carregadors s’alimenten 100% de l’excedent del solar.
- – Seleccionar proveïdors alineats amb «Race To Zero». Ja existeixen importants transportistes subscrits a aquesta iniciativa.
Què us aporta l’adhesió a IWCA?
En aquest moment, estar adherits al IWCA ens aporta:
- – Sobretot, organització interna. Ara tenim un full de ruta molt clar que hem de seguir, com és el «Race To Zero», el càlcul de les nostres emissions cada 2 anys i la reducció d’aquestes emissions cada any.
- – La part col·lectiva és molt valuosa, s’organitzen taules rodones i sessions informatives sobre tecnologia que pot ens poden ajudar a reduir les emissions.
- – El reconeixement d’IWCA en tot el sector del vi és cada vegada major. Esperem que ajudi a posicionar Herència Altés com a referent o, almenys, a reconèixer-nos com a participants en el moviment del sector vitivinícola cap a la sostenibilitat.
Quins són els beneficis que rebeu de la vostra aposta per la sostenibilitat?
Algunes de les inversions i accions que hem implementat ens ajuden a reduir despeses, com per exemple la instal·lació de plaques solars i bateries o la reducció del pes de les ampolles. A mig/llarg termini pensem que el mercat buscarà cada vegada més productes i productors que compleixin amb una estricta trajectòria cap al Net Zero i és aquí on tindrem un avantatge competitiu.
Què heu pogut determinar després de realitzar el càlcul de la petjada de carboni? Quins són els vostres reptes de futur?
Les emissions indirectes (abast 3) representen el 91% del nostre càlcul de petjada de carboni i la logística és la que genera més impacte en aquesta part. Hem de buscar una solució per a reduir aquestes emissions, segurament amb una selecció de proveïdors alineades amb la nostra filosofia, encara que el seu servei sigui més car que altres proveïdors.
Què destaqueu d’haver treballat amb l’equip de inèdit?
inèdit és un partner integrat que ens està acompanyant en el viatge cap a la sostenibilitat. Junts estem descobrint i aprenent molt. Compartim experiències amb altres participants en el sector i intentem optimitzar totes les oportunitats d’ajuda que existeixen per a dur a terme les accions necessàries.
Hem vist que a lavostra web està publicat l’estudi complet del càlcul de la petjada de carboni que heu realitzat amb el nostre equip de mètriques circulars.
Com a membres d’IWCA, les nostres dades s’han de publicar. Un dels valors més importants del IWCA és la transparència i el rigor científic no volem amagar res als nostres clients i stakeholders.