Iberital Anew, la primera màquina de cafè circular, Premi 2023 Rezero Catalunya en la categoria d’Empresa
Inèdit ha assessorat i acompanyat Iberital en aquest projecte pioner al món basat a crear màquines de cafè professionals reparables, dissenyades de forma modular per poder ser remanufacturades fàcilment, i amb la mateixa garantia de qualitat que una de nova
«És hora d’allargar la vida de les màquines de cafè, creant models que durin per sempre.» Aquest és el lema amb què Iberital, empresa que dissenya, fabrica i comercialitza màquines de cafè exprés, molinets i recanvis per al sector de l’hostaleria i la restauració, va concebre el projecte de crear una màquina de cafè circular. És a dir, reparable, feta amb materials nobles i resistents, dissenyada de forma modular per poder-la remanufacturar fàcilment, i amb la mateixa garantia de qualitat que una de nova. Aquesta cafetera ja és una realitat, i té un nom: Iberital Anew, i en el camí per esdevenir una realitat ha comptat amb l’assessorament i l’acompanyament d’inèdit, la col·laboració de Brita i de Nestlé Professional, i el suport de l’Agència de Residus de Catalunya. Iberital Anew és un projecte pioner al món en la indústria del cafè, i ha estat reconegut amb els Premis 2023 Rezero Catalunya, que atorga la Fundació Rezero, en la categoria d’Empresa.
En el projecte, van renovar-se trenta màquines de cafè en desús; se’ls va incorporar un filtre d’aigua Brita per depurar-la i, així, evitar que s’hi acumulin calci i guix malmetin la maquinària, i es van connectar al núvol per monitoritzar, prevenir i assegurar el manteniment de les cafeteres. Llavors, van instal·lar-se en establiments d’hostaleria, en una prova pilot de 18 mesos amb què vol estudiar-se’n la viabilitat. En aquest temps, s’ha analitzat el sistema de garanties de producte que pot oferir Iberital com a fabricant amb capacitat tant de renovar com reparar les màquines de cafè de segona vida.
Els resultats
Les màquines remanufacturades tenen una vida útil de mínim deu anys, mentre que les noves s’acostumen a considerar obsoletes a partir dels set. Pel que fa només als materials, s’ha observat que la remanufactura contribueix a reduir en un 22% la petjada de carboni, un 29% l’esgotament dels recursos, i un 22% la petjada energètica.
Aquest projecte ha estat possible gràcies al suport de l’Agència de Residus de Catalunya.