Client
El càmping La Ballena Alegre és un complex ecoturístic situat a Sant Pere Pescador (Girona). Compta amb 809 parcel·les per acampar i 313 bungalous, i la seva oferta d’estada es complementa amb serveis com diferents opcions de restauració, zones de bany, un spa, zones comercials i un centre de perruqueria i estètica.
Amb el lema de «Vacances responsables», La Ballena Alegre aposta des de fa més de vint anys per la sostenibilitat, fins a esdevenir un referent europeu en matèria de turisme responsable. Ha guanyat diversos guardons que així ho acrediten, com és el cas de l’European Solar Prize el 2020 o l’ADAC Camping Awards 2022, entre d’altres.
L’objectiu de La Ballena Alegre es reduir fins a zero les seves emissions. Així, en matèria d’energia, treballa amb un fita a llarg termini: cobrir amb autoconsum tota la demanda energètica en temporada baixa i només recórrer a energia verda de la companyia en els pics d’ocupació.
Així, bona part dels seus bungalous se serveixen d’energia solar fotovoltaica, s’hi han instal·lat pous de geotèrmia i s’ha apostat per la solar tèrmica per generar aigua calenta sanitària de manera centralitzada. Per altra banda, al càmping hi ha punts de càrrega per a vehicles elèctrics, piscines ecològiques i sostenibles lliures de formigó, i banys sostenibles i reformats amb materials de proximitat. Quant als aliments i els productes que es troben en els serveis de restauració, són ecològics i de proximitat, i es vetlla perquè tant els seus proveïdors com els clients siguin responsables.
Repte
Quantificar la petjada de carboni del 2022 mitjançant la norma ISO 14064-1:2018, i detectar potencials oportunitats per reduir-la. Més específicament, inventariar totes les emissions significatives per a cadascuna de les categories d’emissió descrites per aquesta norma (emissions directes i absorcions, emissions indirectes derivades de l’energia, emissions indirectes derivades del transport, emissions indirectes dels productes utilitzats per l’organització, i emissions indirectes associades a l’ús de productes de l’organització); quantificar la petjada de carboni, tant el seu valor absolut com els valors relatius per pernoctació i hoste, i interpretar els resultats per identificar les etapes o els elements on es generen les principals fonts d’emissió i sobre els que caldrà aplicar mesures.
Què es va fer?
L’estudi va implementar-se de manera col·laborativa i coordinada entre la direcció i la gerència de La Ballena Alegre amb inèdit per a l’obtenció de dades necessàries per inventariar les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Per calcular la petjada de carboni va utilitzar-se èdit®, una eina en línia dissenyada per inèdit per a empreses que permet quantificar la petjada de carboni de producte i d’organització des d’un punt de vista de cicle de vida, actualitzar els inventaris anualment i comparar, així, els resultats al llarg del temps. L’eina es personalitza d’acord amb les necessitats i les especificitats de cada empresa.
Resultats
10.650 tn CO2 eq.
És la petjada de carboni de La Ballena Alegre.
D’aquestes emissions, només el 3% són emissions directes, un 0% són emissions indirectes per energia importada, un 68% són emissions indirectes pel transport ―d’aquestes, un 97,9% les causa els desplaçaments dels visitants― i un 29% són emissions indirectes per productes que utilitza l’organització ―els dos principals, els productes adquirits a tercers (refrescos, gelats, roba, productes per a la piscina, etc.) i la generació de residus.
0,3 g CO2 eq.
És la petjada de carboni per nit i hoste.
Conclusions
Gràcies al càlcul de la petjada de carboni de La Ballena Alegre, s’han identificat algunes oportunitats per reduir-la, entre les quals destaquen: avaluar la sostenibilitat de la cadena de subministrament i desenvolupar un pla d’acció per seleccionar proveïdors que ofereixin productes i serveis amb menys impacte ambiental; impulsar la mobilitat sostenible tant de la flota interna com de les persones treballadores, així com els desplaçaments dels visitants; i fomentar sistemes de reutilització dels envasos.