Client
Wallapop és la plataforma líder en consum conscient i humà. Fundada a Barcelona el 2013 i present a Espanya, Itàlia i Portugal, aspira a crear un ecosistema d’inventari únic de productes reutilitzats que faciliti un model de consum més humà i sostenible. La plataforma connecta els més de 19 milions d’usuaris que la visiten cada mes, que, col·lectivament, creen més de 100 milions d’anuncis anualment. A Wallapop és possible comprar i vendre productes de totes les categories de béns de consum de forma fàcil, ràpida i segura.
Repte
Quantificar la petjada de carboni associada a l’activitat de l’empresa amb una perspectiva de cicle de vida i segons la metodologia descrita pel GHG Protocol. La petjada de carboni d’organització és l’indicador d’escalfament global que mesura la quantitat total d’emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH) directes i indirectes fruit de l’activitat de l’organització, tant les activitats de l’oficina d’operacions de Barcelona com les activitats relacionades amb la compravenda de productes dins de la plataforma de Wallapop.
Què es va fer?
Es van inventariar totes les emissions significatives de GEH per a cadascun dels abastos d’emissió descrits pel GHG Protocol. Van considerar-se les emissions de l’abast 1 i 2, i totes les categories de l’abast 3 de la norma.
Fet això, es va quantificar la petjada de carboni, tant el seu valor absolut com els valors relatius per cada variable d’activitat. Finalment, van interpretar-se els resultats de la petjada de carboni i van identificar-se les etapes i els elements que representen més fonts d’emissió i sobre els quals caldria aplicar mesures de millora de traçabilitat, reducció i/o mitigació.
El període de càlcul va ser l’exercici de l’any 2023, de l’1 de gener al 31 de desembre d’aquell any.
Resultats
92.733,69 t CO2 eq.
És la petjada de carboni d’organització de Wallapop durant el període 2023.
99,99%
El 99,99% de l’impacte es concentra en l’abast 3; dins d’aquest abast, gairebé tot l’impacte (un 96%) es produeix en la categoria de transport i distribució aigües avall. D’aquest 96%, només el 6,7% són les emissions del servei de logística de Wallapop, i el 89,3% restant són les emissions derivades dels intercanvis cara a cara.
Els resultats de la petjada indiquen que les transaccions completades a través del servei d’enviaments de Wallapop emet, de mitjana, catorze vegades menys CO2 que els desplaçaments dels usuaris per fer una compravenda cara a cara. El principal motiu d’aquesta diferència és que un nombre elevat de transaccions cara a cara es fan després de desplaçar-se en vehicle propi (normalment, un cotxe convencional), en què s’assumeix que es transporta només un producte. En canvi, els col·laboradors logístics compten amb sistemes sofisticats d’optimització de rutes i d’implementació de millors pràctiques de reducció d’emissions en el transport, com poden ser vehicles elèctrics i la priorització de pràctiques més sostenibles en l’última milla (per exemple, repartidors que es desplacen a peu, en bicicleta o patinet).
0 t CO2 eq.
Les emissions de l’abast 2 són de 0 t CO2 eq. perquè el consum d’electricitat prové de fonts 100% renovables.
0,01 t CO2 eq.
Les emissions de l’abast 1 són 0,01 t CO2 eq., el que representa un 0,00001% de la petjada de carboni de Wallapop. Aquestes emissions són les emissions fugitives corresponents a la recàrrega dels extintors.
Conclusions
L’objectiu de Wallapop és continuar avançant cap a la minimització de les seves emissions. Amb el càlcul de la petjada de carboni d’organització, l’empresa compta amb un punt de partida per poder explorar iniciatives de reducció.