Client
Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Repte
Redactar el Full de Ruta de l’Economia Circular a Catalunya (FRECC). Aquest ha d’accelerar la transició de Catalunya cap a una economia més circular i justa que maximitzi el valor dels recursos i que actuï com a palanca de la transformació en un marc polític coherent que, a partir de la col·laboració publicoprivada, reculli sinergies amb les polítiques transversals i sectorials i, alhora, involucri tota la ciutadania.
Què es va fer?
Per elaborar el FRECC, inèdit partia d’un benchmarking internacional en què s’havien analitzat 37 fulls de ruta o estratègies per a l’economia circular de països, regions i ciutats capdavanteres, i de les aportacions recollides gràcies a un procés participatiu en què havien participat entitats de diferents sectors i tipologies.
Per part d’inèdit, va fer-se:
1) Un recull d’iniciatives en curs en matèria d’economia circular tant transversals com sectorials impulsades per part de la Generalitat de Catalunya així com agents públics o privats del territori.
2) 21 sessions de treball per a definir i concretar les línies d’actuació amb membres del Grup de Treball Interdepartamental (GTI) ―format per ACCIÓ, el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i agències i direccions generals de la Generalitat, com l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), l’Institut Català d’Energia (ICAEN) o la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, entre d’altres― i amb agents d’altres departaments de la Generalitat i altres actors rellevants en l’àmbit de l’economia circular a Catalunya.
Resultats
1
Full de Ruta de l’Economia Circular a Catalunya (FRECC) 2030, que abasta un horitzó temporal que arriba fins al 2030.
4
Grans objectius estratègics:
- – Contribuir a desacoblar el desenvolupament econòmic del consum de recursos i la generació d’emissions.
- – Assegurar la transició efectiva cap a un teixit industrial i empresarial circular i digitalitzat.
- – Accelerar la transformació social, cultural i laboral cap a la circularitat.
- – Facilitar la creació d’un marc favorable a la transició cap a l’economia circular.
9
- Objectius operatius, definits a partir dels objectius estratègics, entre els quals hi ha, per exemple, facilitar el tancament dels cicles dels fluxos de recursos clau del territori, impulsar iniciatives empresarials i nous models de negoci circulars, o potenciar l’ecodisseny de productes i serveis i conservar el valor dels recursos prioritzant estratègies de prevenció, reutilització i remanufactura.
Per altra banda, el FRECC es concreta en un conjunt de plans d’acció triennals, en què es defineixen eixos d’actuació, línies d’actuació i un seguit d’accions. Per ara, s’ha definit el pla d’acció pel període 2024-2026, que compta amb cinc eixos, quinze línies d’actuació i 80 accions concretes. Un cop finalitzi, es farà una avaluació integral per revisar els objectius estratègics i operatius, fer un seguiment de la implementació de les línies d’actuació i definir el nou pla d’acció per al període 2027-2029.
Conclusions
Catalunya compta amb una estratègia per guiar-la en la transició cap a una economia més circular i que haurà de contribuir a assolir els objectius estratègics següents d’aquí al 2030: desacoblar el desenvolupament econòmic del consum de recursos i la generació d’emissions; assegurar la transició efectiva cap a un teixit industrial i empresarial circular i digitalitzat; accelerar la transformació social, cultural i laboral cap a la circularitat, i facilitar la creació d’un marc favorable a la transició cap a l’economia circular.