Client
Nomon és una empresa de Barcelona especialitzada en rellotges d’interior que fusiona el disseny industrial i la joieria amb l’objectiu de «retornar al rellotge de paret el protagonisme i la dignitat que tenia en el passat, i convertir-lo, de nou, en un objecte de prestigi i distinció a les nostres llars i oficines». Els rellotges estan fets a mà a Barcelona de forma artesanal i aplicant-hi tècniques innovadores, amb materials nobles tractats amb criteris de joieria en els acabats i la presentació.
Per a Nomon, la sostenibilitat es basa a dissenyar objectes atemporals de qualitat que perdurin el màxim de temps possible. D’aquesta manera, posen a disposició dels clients recanvis per a cada producte per garantir que tindran una vida útil llarga i molta durabilitat.
Repte
Fer una proposta de redisseny de l’envasat d’un dels seus rellotges, aplicant-hi criteris d’ecodisseny.
Què es va fer?
Van analitzar-se les referències de rellotges de l’empresa i els seus sistemes d’envasat amb l’objectiu de detectar-hi estratègies d’ecodisseny aplicables. Com a resultat d’aquesta anàlisi, va prioritzar-se una referència d’envasat per ser ecodissenyada seguint les estratègies detectades. En concret, un envàs amb escuma de poliuretà a l’interior, amb un impacte associat d’1,91kg de CO2eq i un cost unitari de 15 euros.
Es va redissenyar la proposta: es va proposar utilitzar només materials d’origen renovable i 100% reciclables (un 98% de cartró, un 1% de paper i un 1% d’adhesiu), van redistribuir-se els elements de l’envàs per optimitzar l’espai i reduir el material necessari, i es va reduir en 2 cm l’altura de la caixa.
Resultats
-90%
d’emissions. L’impacte associat al nou envàs és de 0,19 kg CO2 eq, mentre que el de l’anterior era d’1,91 kg de CO2 eq.
-10 euros
El cost unitari de cada envàs amb el nou disseny és de 4,30 euros, mentre que l’original era de 15 euros; gràcies a la nova proposta d’envàs, s’estalviaran més de 10 euros per envàs.
Millora la percepció de la qualitat i la sostenibilitat del producte, l’envàs i l’empresa, i es facilita la gestió final de l’envàs.
Conclusions
El projecte va ser el punt de partida perquè l’empresa extrapolés les característiques del redisseny proposat a la resta de referències aplicant-hi criteris d’ecodisseny, fonamentalment estratègies de monomaterialitat i materials d’origen renovable, així com d’estandardització i modularitat.
Actualment, Nomon compta amb un sol packaging per a diversos productes. Així, ha maximitzat l’eficiència en l’ús de materials i ha reduït tant els residus com l’impacte ambiental en el procés de producció i transport.