Cinc publicacions de referència per a un packaging més circular
Les dades, el coneixement i la innovació són a la base de la transició cap a uns envasos alimentaris més circulars. Compartim els documents que són de referència i de consulta recurrent per a l’equip d’inèdit i que us recomanem que tingueu sempre a mà a la vostra biblioteca o a la barra de favorits de l’ordinador
Circular Pack. Impulsando la circularidad en los envases alimentarios (2021)
El document vol ser una brúixola perquè les empreses fabricants o usuàries d’envasos alimentaris puguin orientar-se en temps de canvi. Per això, és un compendi d’eines i coneixement pensats perquè les ajudin a aprofitar les oportunitats que ofereixen l’economia circular i l’ecodisseny. Així, per exemple, s’hi inclou un glossari amb definicions i termes específics, l’statu quo del sector del packaging ―barreres i oportunitats―; una explicació detallada de les noves legislacions, amb infografies; un decàleg de bones pràctiques i eines clau com la matriu de decisió o taules de classificació i consells d’ecodisseny segons la tipologia d’empreses: fabricants de packaging, envasadors o sector horeca.
La guia Circular Pack és el resultat del treball conjunt al Clúster Foodservice, el Packaging Cluster, l’Agència de Residus de Catalunya i inèdit.
Pots descarregar-te-la aquí.
Com aplicar amb èxit el delivery i el take away al teu negoci de manera sostenible (2021)
La guia recopila tot allò que cal tenir en compte a l’hora d’oferir el menjar a domicili o per emportar amb un criteri de sostenibilitat: les tendències i la innovació, la gestió de l’espai, la sostenibilitat, la implementació, el branding i la comunicació. Inèdit hi va participar aportant la seva expertesa en l’àmbit de la utilització dels envasos i les implicacions logístiques, i posant l’accent en la necessitat d’aplicar estratègies d’ecodisseny amb una visió global per fomentar canvis tant des del propi disseny dels aliments com en l’envàs.
Pots descarregar-te-la aquí.
Reutilizar: repensar los embalajes (2019)
Aquesta publicació de la Fundació Ellen MacArthur ofereix un marc per entendre els models de reutilització, n’identifica els principals avantatges i reptes i presenta 69 exemples de reutilització. Basada en una avaluació de més de 100 iniciatives i en entrevistes amb una cinquantena d’experts, se centra en solucions d’envasat en aplicacions B2C i el seu objectiu és inspirar i ajudar a estructurar el pensament.
Pots descarregar-te-la aquí.
Unlocking a reuse revolution: scaling returnable packaging (2023)
La Fundació Ellen MacArthur i les empreses Sistemiq i Eunomia signen aquest informe que aporta dades i coneixements recolzats per seixanta organitzacions d’arreu del món, així com recomanacions per dissenyar i escalar el packaging retornable. En la publicació,q ue se centra en els envasos i els embalatges en la relació B2C, es defineixen diversos escenaris de reutilització, amb diversos nivells d’ambició; s’hi fa una modelització ambiental i econòmica dels sistemes de retorn, i de forma específica per a cada tipologia de sector ―begudes, cura personal, producte fresc i rebost.
Pots descarregar-te-la aquí.
Els informes de Reloop
Reloop és una organització internacional sense ànim de lucre que treballa per un món lliure de residus en què els recursos naturals segueixen sent recursos, i que lidera el camí cap a una transició global cap a l’economia circular, ofereix a la seva pàgina web recursos molt interessants en l’àmbit de la reutilització dels envasos. És el cas d’aquest informe sobre les taxes de retorn en funció del preu del dipòsit dels envasos.