Com fer sostenible un món amb 8.000 milions d’habitants?
Article de Sònia Sánchez publicat al diari ARA amb aportacions de Jordi Oliver i Solà
Cada any el món consumeix gairebé el doble dels recursos que la Terra pot regenerar en aquell any. Aquest 2022 no havien passat ni set mesos: el 28 de juliol, la població mundial ja havia consumit tot el que la natura pot proveir-li en un any (de manera sostenible). En aquest any que deixem enrere, a més, s’ha produït una fita històrica que sumarà pressió al dèficit ecològic que estem generant al planeta. El 15 de novembre va néixer l’habitant número 8.000 milions. Es diu Damián i és de la República Dominicana. Segons les dades de Global Footprint Network, l’empremta ecològica d’un dominicà és gairebé la meitat de la mitjana global. El Damián, és clar, no ens farà esgotar els recursos naturals. Però la xifra que representa aquesta petita criatureta en el còmput global d’habitants (i consumidors) mundials és un rècord demolidor, que planteja molts interrogants.
¿És sostenible un món amb 8.000 milions d’habitants? “Ho ha de ser, hem de trobar la manera de fer-ho sostenible, perquè no podem esborrar la meitat del món i perquè la població mundial segueix creixent cada dia”, respon a l’ARA el director de la Divisió de Població de l’ONU, John Wilmoth.
• • •
Empremta de carboni
La descarbonització és urgent i cal donar energia a 8.000 milions
En el procés per reduir la nostra empremta en el planeta, la descarbonització de l’economia és clau. Per evitar els pitjors impactes de l’escalfament global cal deixar de cremar combustibles fòssils i buscar fonts d’energia que abasteixin 8.000 milions de persones (en el futur, 10.400 milions) sense emetre CO₂ a l’atmosfera. “Cal reduir l’empremta de carboni associada al consum d’energia que fem servir per a tot, per moure’ns, escalfar-nos, tenir llum, i fins i tot de manera indirecta en els processos de producció de tot el que consumim”, remarca Oliver. La fusió nuclear, encara a les beceroles, arribarà massa tard i amb certs hàndicaps . La transició energètica passa inevitablement per les renovables. ¿Tindran capacitat per abastir 8.000 milions de persones?
• • •
Reduir el consum
L’empremta ecològica per càpita és molt desigual arreu del món
Als anys 70, científics nord-americans van idear una equació per calcular l’impacte mediambiental de la població humana. Es diu IPAT (o I=PxAxT), i diu que l’impacte depèn de tres factors: la quantitat de població (8.000 milions i creixent, malament); l’afluència, que es refereix al nivell de consum per càpita (massa elevat, clarament), i la tecnologia que es fa servir. “No hem d’esperar que la tecnologia ens ho solucioni tot, seria bo començar a reduir el consum per càpita, especialment els que el tenim més alt perquè altres el puguin elevar, buscant formes de producció descarbonitzades, entre altres coses”, apunta Jordi Oliver, doctor en ciències ambientals i director executiu d’inèdit, un estudi d’ecoinnovació estratègica.
Oliver està d’acord que l’alimentació és “el que més impacta directament sobre els ecosistemes”, però subratlla també l’enorme impacte “del consum més carbonitzat o amb més productes d’un sol ús”. “Cal reduir el consum de recursos fòssils, finits i contaminants, com són els energètics, els metalls o els plàstics”, diu. “El creixement de la població mundial posa pressió i incentiva que certs models de consum circular s’implementin més ràpidament”, afegeix Oliver. Es refereix a “reutilitzar, reciclar” i promoure “noves formes de propietat com la cessió d’ús o servei” per “fer un ús intel·ligent dels recursos”. I, evidentment, acabar amb l’obsolescència programada.
Fragments extrets de l’article escrit per Sònia Sánchez i publicat el 30 de desembre de 2022 al diari ARA, amb aportacions de Marta Tafalla (professora de la UAB i autora de Filosofía ante la crisis ecológica), Jason Hickel (investigador de l’ICTA-UAB i autor de The Divide i Less is More), John Wilmoth (director de la Divisió de Població de l’ONU) i el nostre soci fundador i CEO, Jordi Oliver i Solà.
Llegeix aquí l’article complet.