Descarbonització a l’empresa: del vertigen a veure-la com un avantatge competitiu
La governança i el finançament de la descarbonització centren el primer d’un cicle de tallers sobre descarbonització organitzat per inèdit, al qual van assistir 52 persones de 38 empreses diferents. El cicle consta de tres sessions: la segona serà el 19 de febrer i tractarà sobre la descarbonització en el diàleg amb els proveïdors, i la tercera serà el 2 d'abril i tractarà sobre la logística i el transport de productes, clients i treballadors.
Una cinquantena de representants de 38 empreses de sectors tan diversos com l’agroalimentari i foodservice, salut i benestar, tèxtil, manufacturer o de la construcció i la fusta, van aplegar-se el 27 de novembre a l’hotel Seventy de Barcelona per participar en el primer taller dels tres que conformen el primer Cicle de tallers de descarbonització d’inèdit. L’objectiu fonamental d’aquests tallers és «generar un espai de trobada perquè empreses que fan front a reptes similars es coneguin i comparteixin experiències», en paraules de Jordi Oliver Solà, director executiu d’inèdit. El primer dels tallers va portar per títol «Governança i finançament de la descarbonització», i va estar enfocat a donar resposta a tres qüestions: integrar la descarbonització dins de l’estratègia de negoci, activar el suport a la direcció i la col·laboració dels departaments clau de l’empresa, i aconseguir finançament per a les accions de reducció d’emissions.
El repte d’activar el comitè de direcció
El taller va obrir-se amb una conversa inspiradora amb Laia Mas, exmembre del comitè de direcció i exresponsable de sostenibilitat de Danone Iberia, i fundadora de MasSalmones. Va conduir la conversa Carles Gasol, director de Desenvolupament de negoci d’inèdit. «Activar el comitè de direcció d’una empresa és molt difícil; parlar de sostenibilitat implica canviar el business as usual i això fa vertigen perquè implica canvis estructurals», va alertar Mas. Per això, el que suggereix és «traduir el concepte de descarbonització en diners; a partir de llavors, ja estàs parlant de negoci i, per tant, pot introduir-se al comitè de direcció».
Les palanques del canvi
Tot seguit, va ser el torn d’una taula rodona en què van participar Blanca López Alerm, directora de Comunicació i Sostenibilitat d’Areas; Pau Vila, director general de LC Paper; María Teresa Ruiz Costal, responsable de Sostenibilitat i Fons Europeus de la Banca d’Empreses d’IberCaja, i Adriana Sanz Mirabal, coordinadora de projectes d’empresa circular a inèdit.
«Els departaments que lideren la descarbonització no s’haurien de sentir aïllats ni percebre que lluiten sols; i dic lluiten perquè és la sensació que et transmeten, sovint, quan els acompanyes.» Ho va explicar Sanz, que va ser la primera a intervenir, i que va explicar com, a través dels anomenats «tallers d’activació», inèdit reuneix els departaments clau d’una empresa i, amb una visió de cicle de vida, dibuixa totes les fases, des de l’extracció de matèries primeres fins a la gestió final dels residus; s’hi situen els diferents departaments clau d’una empresa, juntament amb els impactes ambientals associats i les primeres oportunitats de millora. «Sembla mentida, però el fet que es vegin al mapa ajuda a interioritzar que tenen un paper», va comentar.
Així doncs, en l’experiència d’inèdit, segons Sanz, és important que «tots els departaments de l’empresa siguin conscients que tenen alguna cosa a fer en matèria de sostenibilitat, la qual cosa implica aterrar cada línia d’acció vinculant-hi uns responsables que puguin mesurar-ne l’èxit».
Sanz també va esmentar les principals palanques d’activació de la sostenibilitat, com són el marc legal i enllaçar els KPIs ambientals amb els econòmics. També va parlar de la importància de vincular les inversions en descarbonització al valor de marca, perquè pot suposar un «avantatge competitiu, reputacional i relacional de cara als proveïdors».
Per a la multinacional Areas, «la descarbonització no és un nice to have sinó una necessitat estratègica». La directora de comunicació de l’empresa va assenyalar que la principal palanca per activar la descarbonització a la multinacional és el fet que forma part d’un fons d’inversió: «Com a fons d’inversió, la direcció percep que la sostenibilitat crea un valor econòmic i reputacional que ens farà ser millors i ens aportarà més valor en el moment de la desinversió».
En el cas d’LC Paper, són les certificacions les que fan de «policia dolent», va afirmar el director general de l’empresa, Pau Vila. «Les certificacions són el nostre Cavall de Troia: la descarbonització no és una exigència de la direcció, sinó que ens cal per obtenir les certificacions, i això fa que tot vagi sol».
La representant d’Ibercaja va apuntar que, tot i la inversió necessària per a la descarbonització i dels riscos de fer la transició cap a una economia baixa en carboni, «la sostenibilitat és rentable». Ruiz Costal va suggerir a les empreses participants consultar les ajudes per a la transició ecològica, que «són moltes».
La sessió va finalitzar amb un taller pensat per a l’intercanvi d’experiències entre els assistents.
Els pròxims tallers sobre descarbonització se celebraran el 19 de febrer i el 2 d’abril. El primer tractarà sobre la descarbonització en el diàleg amb els proveïdors, i el segon sobre la logística i el transport de productes, clients i treballadors.