NOTÍCIA

Deu estratègies per a un sector de la restauració més sostenible

El sector del foodservice afronta dos grans reptes des del punt de vista de la sostenibilitat: d’una banda, la prevenció i la circularitat contra el malbaratament alimentari i, de l’altra, la generació d’envasos i consumibles plàstics d’un sol ús. Aquests reptes estan marcats per les normatives sobre el malbaratament, tant estatals com de Catalunya, que busquen crear un marc legal que permeti reduir significativament la quantitat d’aliments desaprofitats promovent pràctiques sostenibles a tota la cadena alimentària; i per les normatives relacionades amb els envasos i consumibles d’un sol ús al sector de la restauració, amb les quals es vol reduir l’impacte ambiental d’aquests productes i fomentar pràctiques més sostenibles.

En el marc del projecte «CircularFood», impulsat pel Clúster Foodservice i desenvolupat en la part tècnica per inèdit, i gràcies al finançament de l’Agència de Residus de Catalunya, s’han recollit en una guia les estratègies d’economia circular més viables per ser aplicades en els models de negoci i serveis, que ajudin el sector de la restauració en la prevenció i la circularitat contra el malbaratament alimentari i la generació d’envasos i consumibles plàstics d’un sol ús.

Aquestes estratègies són:

  1. Reduir plàstics verges a la cadena de valor de cada empresa. Amb l’impost al plàstic verge es paguen 0,45€/kg de plàstic verge utilitzat i comercialitzat. Com a alternativa, poden introduir-se plàstics reciclats, canviar els plàstics per altres materials i implementar plàstics reutilitzables.
  2. Usar envasos monomaterial i 100% reciclables. Utilitzant un únic material en els envasos, evitant les multicapes, les etiquetes d’altres materials, els recobriments o els envernissats, aconseguim incrementar la reciclabilitat dels envasos.
  3. Oferir als nostres clients envasos i consumibles reutilitzables, mitjançant préstec, cobrant un dipòsit o venent-los.
  4. Promoure la reutilització a través de sinergies empresarials i organismes oficials.
  5. Implementar formats de venda o consum sense envasar, com ara formats de venda a granel, per kg, fingerfood, etc.
  6. Formar-se internament sobre gestió de residus per poder prendre decisions encertades.
  7. Anticipar els consums diaris per prevenir el desaprofitament, per exemple mantenint estocs baixos o amb gestió intel·ligent d’estocs, dissenyant menús anticipant el consum, dissenyant menús del dia per incentivar el consum de productes més peribles, etc.
  8. Desenvolupar un protocol i/o estratègies de reducció de consums i residus. Per exemple, poden realitzar-se formacions i protocols interns i externs sobre com reduir consums i residus, tant en aliments com en envasos i consumibles.
  9. Reaprofitar els aliments. Es poden oferir formacions de cuina d’aprofitament intern i per als clients, donar sortida als aliments no venuts a través de donacions i revenda ―amb aplicacions com «Too Good to Go»― i aprofitar les restes per a altres produccions.
  10. Fomentar línies de venda de productes imperfectes o amb desperfectes.

A més d’aquestes estratègies, la guia Circular Food inclou informació sobre les normatives vigents en matèria d’envasos i malbaratament alimentari, una proposta de pla d’acció per implementar les estratègies esmentades anteriorment i una relació del que es necessita per posar en marxa aquest pla d’acció per part de l’administració, de la nostra empresa i dels nostres clients.

Dades sobre envasos i consumibles d’un sol ús i malbaratament alimentari

La producció d’envasos de plàstic a Europa va assolir un total de 1,8 milions de tones el 2022, amb només un 22,1% procedent de plàstic post-consum. Tot i que ha millorat el reciclatge d’envasos, el 34% encara acaba a l’abocador i el 16% s’incinera. Segons l’Informe del Malbaratament Alimentari a Espanya 2022, el malbaratament alimentari fora de la llar va ser a l’Estat espanyol de 31,47 mil tones el 2022, de les quals el 51,4% eren aliments, el 45,5% begudes i el 3,2% aperitius. La major part d’aquest desaprofitament va ocórrer durant els àpats principals en restaurants, cafeteries i serveis de menjar.

Les cadenes de restauració experimenten un major grau d’èxit en la implementació d’estratègies de prevenció d’envasos d’un sol ús i desaprofitament alimentari. Això es deu, en part, al fet que, a diferència del sector del càtering, estan sotmeses a auditories regulars sobre el compliment de les normatives.