En marxa una prova pilot de reutilització d’envasos a la comarca del Pallars Jussà
És el resultat d’una diagnosi feta per inèdit dins d’un projecte finançat pels fons Next Generation EU. Hi participen sis petits productors i comerços, tindrà una durada de dos mesos i es testarà la reutilització de dues tipologies d’envàs: flascons de vidre de 100 grams i envasos de polipropilè per a aliments cuinats.
El mes de novembre s’ha posat en marxa a la comarca del Pallars Jussà una prova pilot de dos mesos de durada per testar, amb sis petits productors i comerços, dos sistemes de reutilització d’envasos: pots de vidre de 100 grams i envasos de polipropilè per servir aliments cuinats. Aquesta prova és el resultat d’una diagnosi feta per inèdit dins del projecte TOTALPALLARS, que desenvolupen el Consell Comarcal del Pallars Jussà, l’Ajuntament de Tremp i l’Ajuntament de la Pobla de Segur, i que està finançat pels fons Next Generation EU. L’objectiu del projecte és identificar i avaluar alternatives als materials d’un sol ús i avançar cap a un sistema econòmic més sostenible i just per a la comarca i els seus habitants.
Es tracta de la primera experiència d’aquest tipus que es durà a terme a Catalunya. Fins ara, les que s’han provat s’han centrat o bé en altres tipus d’envasos ―gots― o bé en altres entorns ―menjadors de grans centres de treball o formatius.
En la diagnosi feta per inèdit van participar una trentena de restaurants, petits productors i comerços del Pallars Jussà, als quals va fer-se arribar també un seguit de recomanacions i orientacions en relació amb la reutilització d’envasos i estratègies per reduir la seva petjada ambiental. Gràcies a la diagnosi, també van identificar-se els possibles pilots per dur a terme segons el seu impacte i la idoneïtat.
En la prova pilot amb pots de vidre, hi participen dos petits productors amb pots de paté i tupí, i, de forma indirecta, el petit comerç del Pallars Jussà que comercialitza aquests productes. La recollida dels pots estarà vinculada a una targeta de fidelització; les persones que retornin els envasos gaudiran de petites recompenses.
En la prova pilot amb els envasos de cuinats hi participen dos establiments de Tremp i dos de la Pobla de Segur, que oferiran als seus clients el lloguer d’un envàs reutilitzable que podrà retornar-se a qualsevol d’aquests quatre establiments, i també tindran una targeta de fidelització amb recompenses.
En total, es posaran en circulació 250 envasos de cada format. Si s’aconsegueix reutilitzar-los durant dels dos mesos de durada de la prova pilot, s’estalviaran: amb els envasos d’alimentació, 43,7 kg de CO2 equivalent i 17 kg de residus; amb els pots de vidre, 21,46 kg de CO2 equivalent i 25 kg de residus.
Si els resultats de la prova pilot són positius, es consolidarà el sistema i s’hi podran sumar altres establiments i productors.