Escanejar un QR i tenir les eines per allargar la vida útil de la teva catifa
Finalitza el projecte «Long Life Textiles», liderat pel Barcelona Centre de Disseny i coimpulsat per inèdit, que ha donat com a resultat una eina digital per millorar la traçabilitat i la transparència de tot el que passa en el cicle de vida d'una catifa i oferir als usuaris els recursos necessaris per poder-ne allargar la vida útil i fer-ne una gestió final correcta
Només un 11% de les peces de tèxtil que es consumeixen anualment a Espanya es recull, i només l’1% es recicla. En el cas específic de les catifes i les moquetes, prop d’1,6 milions de tones acaben incinerades o en abocadors cada any a la Unió Europea. Entre el 75% i el 90% dels impactes ambientals d’un producte es generen en les etapes d’extracció de materials i producció; per tant, si som capaços d’allargar la vida dels productes existents i minimitzar la fabricació de productes nous, aconseguirem reduir els impacte ambientals que generem. És amb l’objectiu d’allargar la vida útil de les catifes que el 2023 va posar-se en marxa el projecte «Long Life Textiles», que finalitza després de deu mesos de treball. Liderat pel Barcelona Centre de Disseny, de què forma part inèdit, l’han coimpulsat, a més d’inèdit, el clúster MODACC, Nutcreatives, nanimarquina i Retexcycle.
El projecte s’ha centrat a modelitzar la traçabilitat dels materials i processos que tenen lloc en tot el cicle de vida de les catifes per tal de poder-los comunicar al seu usuari i incentivar-ne i facilitar-ne el correcte manteniment, la reparació i recuperació per al reciclatge, i que posa en valor les fibres i les tècniques usades en la producció.
Un dels principals resultats del projecte és un prototipus de solució digital que s’ha creat per a una catifa de la marca nanimarquina. A diferència d’un Passaport Digital de Producte (PDP), el qual permet fer un seguiment previ a la fase de consum, aquesta altra solució digital permet també a l’usuari i a la marca fer un seguiment postconsum de la catifa.
El prototipus consisteix en un conjunt de dades i d’informació en suport digital que acompanya el producte durant tota la seva vida. A través d’un codi QR, s’accedeix a una plataforma en línia on l’usuari troba tota la informació relacionada amb la producció de la catifa ―materials, processos, persones involucrades, impactes ambientals, etc. ―, recomanacions per al manteniment i la neteja i una oferta de serveis de reparació i de recollida gratuïta per al fi de la vida, de manera que la marca pugui plantejar-se la venda del producte al mercat de segona mà o gestionar-ne correctament el reciclatge en funció de quin sigui el seu estat.
L’eina s’ha testejat amb potencials usuaris finals de la catifa, la qual cosa ha permès recollir el seu feedback per tal de definir i polir el projecte actual i plantejar millores per a la seva implementació i escalat en un futur.
«Long Life Textiles» contribueix a l’objectiu de la Unió Europea de reduir el consum de matèries primeres, l’energia necessària per obtenir-les i la generació de residus, i està en línia amb les regulacions i directives europees perquè ofereix la possibilitat a l’usuari de prendre decisions informades i facilita que aquest pugui participar en la maximització de l’ús dels productes tèxtils de la llar. «Volem acompanyar les persones durant els anys de vida de la catifa perquè en facin un manteniment adequat», expliquen els responsables del projecte. «Si som capaços de passar de 15 a 20 anys d’ús del producte podem reduir un 7,2% la seva petjada de carboni i un 8% la petjada hídrica; si podem donar una segona vida al producte, podem arribar a reduir un 56,5% la seva petjada de carboni i un 62% la petjada hídrica; i si en fem una correcta gestió final, fins a un 22% la seva petjada de carboni i un 25% la petjada hídrica», afegeixen.
«Long Life Textiles» ha estat liderat pel Barcelona Centre de Disseny, de què forma part inèdit, i coimpulsat per clúster MODACC, inèdit, Nutcreatives, nanimarquina i Retexcycle. El cost total del projecte és de 261.886 €, dels quals 209.509 € seran finançats pel Ministeri d’Indústria Comerç i Turisme, dins del programa de Suport a les AEIs per contribuir a millorar la competitivitat de la indústria espanyola, així com de la Unió Europea a través del Plan de Recuperación Transformación y Resiliencia.