NOTÍCIA

Fer DAP de manera massiva: el repte que les empreses cimenteres han resolt amb una eina desenvolupada per inèdit

El nou Reglament Europeu de Productes de Construcció (UE 2024/3110) obliga els fabricants a proporcionar dades ambientals veraces sobre els seus productes, fet que converteix les Declaracions Ambientals de Producte (DAP) en una eina clau per al sector. No obstant això, quantificar l’impacte ambiental d’un gran volum de productes és un repte majúscul per a la indústria, motiu pel qual les empreses busquen eines que permetin fer-ho de manera eficient, escalable, amb resultats comparables i professionalitzant totalment aquest procés.

Aquest és el cas de les empreses cimenteres associades a OFICEMEN, que utilitzen l’eina de l’Institut Espanyol del Ciment i les seves Aplicacions (IECA) desenvolupada per inèdit, la qual també servirà per realitzar la futura Declaració de Prestacions i Conformitat exigida pel nou Reglament europeu.

L’eina permetrà a les empreses del sector realitzar la Declaració de Prestacions i Conformitat que exigeix el nou Reglament europeu

L’eina de l’IECA és una personalització de èdit, l’eina de quantificació ambiental d’inèdit. L’èdit és totalment adaptable a les especificitats de cada sector o empresa, amb l’objectiu que els càlculs siguin el més precisos possibles i adequats a les diferents realitats. A més, permet generar calculadores capaces de realitzar el càlcul massiu de DAP a un preu molt competitiu.

A partir de l’èdit poden generar-se calculadores capaces de realitzar el càlcul massiu de DAP a un preu molt competitiu

Gràcies a aquesta eina, les empreses associades a OFICEMEN poden obtenir la verificació per part d’AENOR de les DAP de tots els seus ciments, així com donar compliment a la futura Declaració de Prestacions Ambientals. Comptar amb DAP verificades per tercers no només reforça el seu compromís amb la transparència i ofereix garanties addicionals als clients, sinó que també permet a les empreses preparar-se per a un marc regulador cada cop més exigent.

A tot això s’hi suma el fet que les administracions públiques estan impulsant cada vegada més la compra pública verda, a través de mecanismes com el Pla de Contractació Pública Ecològica de l’Administració General de l’Estat, que valora cada cop més les DAP com a criteri clau en les adjudicacions.