Identificades les prioritats per al primer pla de treball del nou Reglament d’Ecodisseny
El Joint Research Centre, que és l’organisme intern i independent de la Comissió Europea que l’assessora científicament i tècnica, ha publicat un informe on es prioritzen els productes finals, els intermedis i els requisits horitzontals a considerar. Tot i no ser vinculant, serà una de les fonts principals que alimentaran el primer Pla de Treball sobre el Reglament, que s’adoptarà com a molt tard l’abril del 2025.
Els productes tèxtils i el calçat o la pasta de paper són alguns dels productes finals i intermedis, respectivament, que ha identificat l’informe del Joint Research Centre (JRC) de la UE publicat aquest mes de novembre. També ha identificat els requisits horitzontals, com és la durabilitat. L’informe té l’objectiu d’identificar les prioritats per al primer pla de treball dins del Reglament d’Ecodisseny per a Productes Sostenibles (ESPR, per les sigles en anglès). L’informe és fruit de l’anàlisi del JRC, l’organisme intern de la Comissió Europea que proporciona assessorament científic i tècnic independent per donar suport a les polítiques de la Unió Europea. No és, per tant, un informe vinculant ni compromet la Comissió Europea ni perjudica les prioritats que aquesta pugui establir en un futur.
Serà una de les fonts que alimentaran el procés d’elaboració del primer Pla de Treball sobre l’ESPR, que la Comissió haurà d’adoptar dins del període de nou mesos des de l’entrada en vigor del Reglament ―és a dir, el 19 d’abril del 2025 com a molt tard― i un cop s’hagi consultat els membres del Fòrum d’Ecodisseny.
L’anàlisi del JRC, que pot consultar-se en aquest enllaç, ha identificat com a possibles prioritats per a la preparació del primer Pla de Treball de l’ESPR:
- – Productes finals: tèxtils i calçat, mobles, pneumàtics, matalassos, detergents, pintures i vernissos, lubricants, cosmètics, joguines, arts de pesca i productes higiènics absorbents ―com poden ser bolquers, compreses i tampons, productes per a la incontinència d’adults, o tovalloletes.
- – Productes intermedis: ferro i acer, productes químics bàsics, metalls no fèrrics ni d’alumini, alumini, plàstics i polímers, pasta de paper i vidre.
- – Requisits horitzontals: durabilitat, reciclabilitat i contingut reciclat.
Per fer l’informe, el JRC va avaluar i puntuar la rellevància de diversos grups de productes i de requisits horitzontals en funció dels potencials impactes i de la millora d’aquests, i tenint en compte paràmetres com la sostenibilitat ambiental i circularitat o la rellevància dins del mercat.
Fotografia: Edifici on hi ha el Joint Research Center (JRC), a Sevilla, Espanya. Autor: José Luis Filpo Cabana – CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15563217