NOTÍCIA

La circularitat global cau un 2,2% en els darrers deu anys

‍El consum global de materials va a un ritme superior que el creixement de la població i genera més residus del que els sistemes de reciclatge poden arribar a gestionar. Actualment, només el 6,9% de les 106 mil milions de tones de materials que s’utilitzen al món provenen de fonts reciclades; això representa una caiguda del 2,2% respecte l’any 2015. És la principal conclusió del The Circularity Gap Report 2025, publicat per la Circle Economy Fundation amb la col·laboració de Deloitte. L’informe va presentar-se el 13 de maig en el marc del World Circular Economy Forum (WCEF), que enguany s’ha celebrat al Brasil.

Per primera vegada, l’informe analitza com els materials que circulen, s’acumulen i surten de l’economia global contribueixen o bé dificulten un model circular

Per primera vegada, l’informe analitza com els materials que circulen, s’acumulen i surten de l’economia global contribueixen o bé dificulten un model circular. A partir d’onze indicadors de circularitat, l’anàlisi apunta vies per impulsar aquest model ―com són l’agricultura sostenible i el desenvolupament d’infraestructures― i posa de manifest el gran potencial per fer-ho.

L’ús de materials reciclats va incrementar-se en 200 milions de tones entre els anys 2018 i 2021; tot i això, l’ús de materials ha crescut molt i més ràpid. Davant d’aquesta situació, l’informe demana reduir la dependència dels materials verges i prioritzar els reciclats, incrementar l’eficiència dels recursos al llarg de la cadena de valor, i dissenyar productes que siguin duradors, reparables i modulables, amb la finalitat que tinguin una vida útil més llarga.

Reciclant no n’hi haurà prou, per la qual cosa cal aplicar mesures per reduir el consum de materials seguint els principis del disseny circular, segons l’informe

Ara bé, el The Circular Gap Report 2025 subratlla que reciclant no n’hi haurà prou: si es reciclessin tots els materials reciclables, la circularitat global passaria del 6,9% al 25%. Assolir-ho és pràcticament impossible, perquè hi ha materials que és molt difícil i/o costós reciclar. És per això que, a banda d’incrementar els esforços en reciclatge, l’informe proposa que s’apliquin mesures per reduir el consum de materials i assenyala que «fer-ho representa una oportunitat perquè els líders empresarials de tots els sectors millorin els seus sistemes de reciclatge i minimitzin la generació de residus seguint els principis del disseny circular, invertint en infraestructures i tecnologies per millorar la recollida selectiva i explorar aplicacions d’alt valor per als residus».

Sobre la font dels materials reciclats, la majoria provenen de residus industrials i de la demolició; els domèstics tenen un paper molt menor: només el 3,8% dels materials reciclats procedeixen dels residus que es generen a les llars.

La necessitat d’un canvi sistèmic

L’informe conclou que cal un canvi sistèmic, i això implica «desbloquejar el potencial circular d’actius com els edificis i les infraestructures, gestionar la biomassa de forma sostenible i deixar d’enviar materials perfectament renovables als abocadors».

Per altra banda, el The Circularity Gap Report 2025 proposa establir uns objectius globals de circularitat per reduir l’ús de materials i la demanda energètica i, al mateix temps, incrementar els índexs de reciclatge. En afirmacions de Deloitte, fer un canvi de xip i adoptar proactivament una mentalitat de circularitat «pot ajudar les organitzacions a desbloquejar nou valor i oportunitats de mercat, reduir costos i construir resiliència a llarg termini a la cadena de valor».