INFORME

La inversió en economia circular es dispara, però les solucions amb un alt impacte estan infrafinançades

Entre els anys 2018 i 2023, van invertir-se, al món, 164.000 milions de dòlars en empreses que aposten per la circularitat; en el període 2021-2023, la inversió en models de negoci circulars va augmentar un 87%, en comparació amb el període 2018-2020. Són xifres que, si bé demostren un interès creixent dels inversors en l’economia circular, la major part del capital es destina a solucions convencionals que existeixen des de fa dècades, com són el lloguer i la reparació. En canvi, tot i tenir un gran potencial per eliminar residus i contaminació en origen, les innovacions en disseny i producció només han rebut el 4,7% de les inversions.

Són les dades que recull el Circularity Gap Report Finance, el primer estudi global empíric que quantifica i explica els fluxos financers mundials destinats a models de negoci circulars, i que permet estimar la bretxa de finançament per a una economia circular. Ha estat elaborat per Circle Economy amb la col·laboració de KPMG Internacional i amb el suport de la International Finance Corporation (IFC).

L’Informe posa en relleu que les inversions circulars només representen el 2% del capital analitzat per elaborar l’informe, la qual cosa indica que hi ha un gran potencial, encara, per aprofitar. Segons els autors, l’economia circular «emergeix com una estratègia clau perquè el sector financer gestioni els riscos relacionats amb els recursos, com ara les interrupcions en les cadenes de subministrament i l’escassetat de materials», uns riscos cada cop més rellevants en el context actual de guerres comercials i inestabilitat geopolítica.

Replantejar-se com avaluar el risc i el valor dels models circulars

Per això, els autors proposen als inversors que es replantegin com avaluen el risc i el valor dels models circulars perquè reflecteixin els beneficis de l’economia circular: haurien de tenir en compte el valor retingut dels productes duradors, reparables, llogats o reutilitzables, així com el fet que són menys dependents de cadenes de subministrament globals volàtils.

Més escala i més enfocament

Els tres models de negoci que han rebut més finançament són la reparació de vehicles, el lloguer i la revenda, els marketplaces en línia per a aparells electrònics usats, i valorització de residus orgànics i agrícoles. Els models circulars d’alt impacte continuen infrafinançats, el que «representa un potencial no aprofitat i una oportunitat perduda per construir un sector financer més resilient». Per fer realitat aquest potencial caldran, segons els autors, «polítiques específiques, marcs financers actualitzats i un esforç col·lectiu per redirigir el capital cap a solucions circulars».

«El nostre informe mostra que s’estan fent progressos, però cal molta més escala i enfocament, i això només podrem assolir-ho amb una acció col·lectiva i internacional per assegurar que s’hi destinen més recursos econòmics», afirmen.