NOTÍCIA

Models de negoci circulars per prevenir, minimitzar i valoritzar els residus de la construcció i la demolició (RCD)

El sector de la construcció és el que més residus genera: el 40% dels residus a Europa, i el 29,8% a l’Estat espanyol. A Catalunya, l’any 2023 van generar-se més de set milions de tones de residus. Aquests inclouen materials com ara formigó, maons, guix, fusta, vidre, metalls, plàstic, dissolvents, amiant i terres excavades, i la majoria acaben a abocadors o s’incineren. Per això, és necessari trobar solucions innovadores per minimitzar i fomentar la reutilització i el reciclatge dels residus de la construcció i la demolició (RCD). La solució rau a impulsar models de negoci circulars dins del sector, i com fer-ho és el repte a què donarà resposta el projecte «Anàlisi de nous models de negoci circulars al voltant dels RCD i validació a través d’una fase d’experimentació en obra», impulsat pel Clúster de Residus de Catalunya (CREC), i amb la participació d’inèdit.

inèdit dissenyarà i dinamitzarà dos tallers participatius amb agents clau del sector, de què sortiran possibles models de negoci circulars

Dins del projecte, inèdit és responsable de dissenyar i dinamitzar dos tallers participatius amb agents clau del sector, de què sortiran propostes de possibles models de negoci circulars, que també s’hi validaran. Per altra banda, juntament amb Eco Intelligent Growth, dissenyaran la fase experimental del projecte, en què es provaran, validaran i analitzaran en obres reals algunes de les estratègies o models de negoci circulars que s’hagin proposat i definit en els tallers participatius. En la fase experimental també hi està implicat el Calaf Grup, que liderarà l’execució de la fase d’experimentació a l’obra.

El projecte inclou una fase experimental, en què es provaran, validaran i analitzaran en obres reals algunes de les estratègies o models de negoci circulars que s’hagin proposat i definit en els tallers participatius

Amb aquests nous models de negoci circulars, es pretén explorar vies per valoritzar aquests residus, sigui transformant-los en nous materials de construcció reciclats o fomentant els canals comercials que en facilitin la reutilització.

En el projecte hi estan implicats diversos agents clau de l’ecosistema del sector de la construcció de Catalunya, com són els proveïdors de materials i productes, empreses constructores, centres de coneixement i innovació, gestors de residus o l’Administració.

L’objectiu final: ser l’estímul de noves iniciatives circulars

Primer dels tallers de cocreació, dinamitzat per Elena Badia Elias i Adriana Sanz Mirabal

En la primera fase del projecte, va radiografiar-se el sector dels residus de la construcció i la demolició. El mes de febrer va celebrar-se un primer taller de cocreació dinamitzat per Elena Badia Elias i Adriana Sanz Mirabal, responsables de projectes d’inèdit, en què van revisar-se bones pràctiques al voltant dels fluxos de RCD i van identificar-se potencials iniciatives a activar de cara a desenvolupar models de negoci circulars que els valoritzin com a recurs.

Algunes de les reflexions clau que van sorgir d’aquest primer taller són:

L’1 d’abril se celebrarà un segon taller, també dinamitzat per inèdit, en què s’aprofundirà sobre com pilotar algunes de les iniciatives en aquest primer taller i que serà la base per dissenyar la fase experimental del projecte. «La idea de la prova pilot és que, un cop acabat el projecte, es perpetuï i millori en el temps, i que, en el millor dels casos, serveixi com a estímul per posar en marxa altres iniciatives o models de negoci circulars», afirmen Elias i Sanz.

«Anàlisi de nous models de negoci circulars al voltant dels RCD i validació a través d’una fase d’experimentació en obra» està coordinat pel Clúster de Residus de Catalunya (CREC) i hi participen, a més d’inèdit, Eco Intelligent Growth i el Centre de Gestió Mediambiental (CGM); hi col·laboren CELSA GROUP, ALIER, Blue Room Innovation i THEKER Robotics.

El projecte va iniciar-se el 15 de gener i està previst que finalitzi el pròxim mes d’agost. Compta amb un pressupost de 99.754,75 euros, i està finançat per la convocatòria de projectes IRC d’ACCIÓ.