NOTÍCIA

PackImpact, Premi al Millor Projecte Col·laboratiu en Sostenibilitat 2024

L’Hotel Princess de Barcelona va ser l’escenari, el 21 de novembre, de la Nit del Packaging, que va aplegar prop de 200 professionals del sector de la indústria de l’envàs i l’embalatge. La Nit del Packaging és un punt de trobada per al networking i l’intercanvi d’idees entre empreses, innovadors i experts, i l’esdeveniment en què es reconeixen les millors iniciatives de l’any en matèria d’innovació, la sostenibilitat i la col·laboració en matèria d’envasos i embalatge. Una de les iniciatives premiades enguany és PackImpact, un projecte impulsat pel Packaging Cluster i desenvolupat en la part tècnica per inèdit, i en què han estat implicades empreses de tota la cadena de valor: Rieusset, NG Plastics, Alzamora, Font Packaging, Lúcid, Virospack, Enplater, Aimplas, IFLEX i Comexi. Packimpact va endur-se el premi de Sostenibilitat al millor projecte col·laboratiu.

Pau Campos i Carles Gasol, en recollir el premi.

El projecte ha donat com a resultat una eina en línia senzilla i intuïtiva perquè les empreses del sector de l’envàs i l’embalatge puguin avaluar l’impacte ambiental dels seus envasos: PackImpact. Per a Àlex Brossa, manager del Packaging Cluster, «avui en dia PackImpact és un servei disponible per al sector i esperem que sigui una eina útil per a la sostenibilitat de les empreses i del sector».

L’eina permet a les empreses realitzar, de manera eficient i autònoma, una Anàlisi de Cicle de Vida de tot el seu portafoli d’envasos i productes d’envasat

PackImpact permet a les empreses realitzar, de manera eficient i autònoma, una Anàlisi del Cicle de Vida de tot el seu portafoli d’envasos i productes d’envasat, analitzant des de l’extracció de les matèries primeres necessàries per fabricar aquests productes fins a la gestió final dels envasos al final del seu cicle de vida. «El fet que sigui una eina que les empreses poden utilitzar de manera autònoma els fa guanyar molta eficiència i estalviar recursos que poden destinar a redissenyar els envasos per reduir el seu impacte ambiental», explica Pau Campos, responsable de projectes d’inèdit.

La primera versió de l’eina PackImpact va presentar-se l’any 2023. Aquest 2024, l’eina s’ha perfeccionat introduint una nova funcionalitat en què s’analitza qualitativament la reciclabilitat dels envasos. També ha incorporat noves funcionalitats a l’hora d’introduir la informació de les empreses. Aquestes actualitzacions la converteixen en una eina encara més completa i adaptada a les necessitats del sector.

PackImpact ha rebut el suport d’ACCIÓ a través de la convocatòria IRC així com del Ministeri d’Indústria mitjançant el programa AEI.