Un primer pas per a un ‘marketplace’ circular de materials de la construcció
El projecte Building Legacy, que ha donat com a resultat un prototip de plataforma digital per afavorir la reutilització d’aquests materials, que representen el 40% dels residus totals de la Unió Europea.
Finalitza Building Legacy, un projecte de recerca industrial adreçat a fer viable la reutilització de materials de construcció fent servir tecnologies de la Indústria 4.0. El principal resultat del projecte és el prototip d’una plataforma digital que permet caracteritzar, traçar i prescriure materials reutilitzats. inèdit ha estat l’encarregat de realitzar un estudi de l’estalvi potencial dels impactes ambientals en diversos escenaris de reutilització; també ha aportat a la plataforma digital la informació ambiental necessària.
La plataforma digital ofereix les següents funcionalitats:
- – Caracteritzar materials i assignar-los a edificis o projectes.
- – Integrar models BIM i calcular l’impacte ambiental de la reutilització.
- – Establir transaccions i traçabilitat mitjançant un passaport digital de producte.
- – Crear un marketplace de materials amb filtres avançats i opcions de planificació segons les dates de demolició.
El projecte ha permès identificar els obstacles normatius, tècnics i culturals que dificulten la reutilització dels materials de la construcció: una oferta minsa, poca demanda, desconfiança sobre la qualitat dels productes i la falta de formació.
També s’han assenyalat alguns elements que poden exercir de palanca de transformació: els incentius de compra pública verda, el finançament lligat a criteris de circularitat, i la integració dels passaports digitals de producte en els materials. Per altra banda, s’ha posat en relleu la importància de transformar la cultura dels projectes de construcció perquè incorporin principis de circularitat, disseny per al desmuntatge i traçabilitat ja des de la fase del projecte, les quals coses seran necessàries per complir amb les noves normatives europees, com el Pacte Verd Europeu o el Reglament de Taxonomia.
El projecte ha estat impulsat per la Fundació Barcelona Centre de Disseny (BCD), la Fundació Privada Universitat i Tecnologia – FUNITEC, Comsa, Intelligent Chemistry INTEMIC, EL Clúster de Materials Avançats de Catalunya (Clúster MAV) i inèdit. Ha comptat amb finançament dins de la convocatòria AEI 2024 del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
