Un projecte d’energia circular per abastir l’Àfrica subsahariana
inèdit forma part del consorci del projecte europeu amb número 10114629, SWARM-E, amb un pressupost de més de cinc milions d’euros i finançat dins de la convocatòria Horizon Europe, que consistirà a posar en marxa xarxes d’energia renovable a Ruanda i Tanzània. L’estudi d’ecoinnovació farà una Anàlisi del Cicle de Vida segons les normes ISO 14040-44 i una Anàlisi de Costos del Cicle de Vida del projecte.
Només el 57% de la població de l’Àfrica subsahariana té accés a la xarxa elèctrica, un fet que repercuteix en la falta de seguretat de l’aigua i dels aliments, i que agreuja un cercle viciós de pobresa i desigualtat. És amb l’objectiu de canviar la manera com es produeix, es consumeix i es distribueix l’energia en aquesta regió que acaba de posar-se en marxa el projecte SWARM-E. En el projecte es crearà, mantindrà i escalarà una solució energètica anomenada SWARM i que consisteix en un sistema circular d’energia renovable en què els habitatges i les empreses amb energia solar s’interconnecten amb altres que no en tenen mitjançant una xarxa de distribució de baix voltatge. D’aquesta manera, aprofiten l’excedent d’electricitat en comptes d’invertir en equipament d’emmagatzematge addicional.
El projecte té una durada de quatre anys i un pressupost de 5.378.338,75 €, i està finançat dins de la convocatòria Horizon Europe. El consorci està format per quinze socis i una entitat afiliada, tots ells institucions europees i africanes de l’àmbit de la recerca i el sector privat, entre les quals hi ha inèdit.
Per avaluar l’impacte de l’SWARM-E i confirmar que és una solució adient per a l’accés descentralitzat a l’energia, inèdit farà una Anàlisi del Cicle de Vida (ACV) seguint els estàndards de l’ISO 14040-44 i una Anàlisi de Costos del Cicle de Vida (ACCV). El resultat servirà per definir recomanacions per mantenir els recursos dins de l’economia i generar valor segons els principis de l’economia circular. Aquestes recomanacions poden ser l’aplicació d’estratègies com la reutilització, la reparació, el recondicionament, la compartició o el reciclatge d’aparells, components i materials dins de la xarxa SWARM, entre d’altres. També es crearà un protocol de gestió de residus en línia amb els protocols internacionals i la normativa de cada país. Quant als impactes socials del projecte, s’avaluaran mitjançant una Anàlisi del Cicle de Vida Social (ACVS), que farà el Wuppertal Institute, també soci del projecte.
En el marc del projecte, s’instal·laran i posaran en funcionament xarxes SWARM a Ruanda i a Tanzània, països on els panells solars generen fins a 200 Wh/dia en els pics d’insolació i el consum actual d’una llar és de 50-60 Wh/dia. Cada pilot estarà en funcionament durant 24 mesos, i les infraestructures es mantindran un cop acabat el projecte per donar servei a la comunitat.
L’objectiu final del projecte SWARM-E és crear un marc per a noves xarxes SWARM arreu de l’Àfrica subsahariana. La instal·lació de xarxes pilot a Ruanda i Tanzània generarà 6,9 GWh d’electricitat renovable, generarà ingressos mitjançant el comerç d’energia i evitarà llençar 3.200 bateries; la instal·lació de cinc punts de potabilització de l’aigua proporcionarà 101 milions de litres d’aigua neta, i l’ús de quinze vehicles elèctrics per transportar i emmagatzemar la collita reduirà significativament les pèrdues alimentàries. A més, es proveirà la població amb 700 kg de combustible net per cuinar i es crearan més de 500 llocs de treball per a dones i joves.
El consorci del projecte està format per MicroEnergy International GmbH com a coordinador i ME SOLshare com a entitat afiliada, i els socis: Wuppertal Institute for Climate, Environment and Energy; VITO (Flemish Institute for Technological Research); Europroject; BWB Connect; Renewable Energy Solutions for the Mediterranean (Res4Africa); OffGridBox Rwanda; Inkomoko Business Development; University of Rwanda; Ekoglobe Resources; Elico Foundation; Tanzania Renewable Energy Association; We!Hub Victoria; I2M Unternehmensentwicklung, a més d’inèdit.
Projecte cofinançat per la Unió Europea, número de projecte 101146291. Les opinions i els punts de vista expressats en aquest document són únicament dels autors i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o l’Agència Executiva Europea de Clima, Infraestructura i Medi Ambient (CINEA). Ni la Unió Europea ni CINEA en poden ser considerades responsables.