Una nova guia per motivar les empreses a integrar l’ecodisseny en el seu model de negoci
Disponible en línia, recull les principals estratègies d'ecodisseny i casos d'èxit inspiradors. Produïda pel Barcelona Centre de Disseny i inèdit, és fruit de la participació de diferents empreses del Clúster Disseny i és el resultat del projecte «Dissenya Futur».
Una nova guia en línia recull les estratègies d’ecodisseny que utilitzen les empreses per dissenyar productes, serveis i espais més sostenibles, i bones pràctiques inspiradores amb l’objectiu de contribuir a implementar un disseny més sostenible. També assenyala les normatives d’interès. La guia, que es pot consultar aquí, és el resultat del projecte «Dissenya Futur», impulsat pel Barcelona Centre de Disseny i inèdit, amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya. L’objectiu del projecte era estudiar el paper del disseny en el canvi de comportament de les persones cap a un consum més conscient i en la transició cap a un model amb menys consum de matèries primeres i menys generació de residus.
Segons les autores, «la guia posa de manifest com qualsevol empresa, independentment de la seva mida, pot integrar bones pràctiques d’ecodisseny en el seu model de negoci per ser part del canvi cap a un consum conscient i responsable».
A la secció titulada «Aprèn», la guia presenta, d’una banda, les estratègies d’ecodisseny que s’utilitzen actualment per dissenyar productes, serveis i espais més sostenibles, classificades per categories: fabricació més sostenible, materials més sostenibles, allargar la vida útil dels recursos, servititzar i incentivar hàbits. Amb un sol clic sobre alguna de les estratègies, l’usuari accedeix a la definició d’aquesta estratègia.
Bones pràctiques d’ecodisseny
A l’apartat «Inspira’t», es recullen casos d’èxit d’empreses que han implementat estratègies d’ecodisseny organitzades segons si són estratègies aplicables abans de l’ús d’un producte, durant el seu ús o després. Així, per exemple, s’inclou la línia de productes Teula de la marca de mobiliari i il·luminació Suru, una col·lecció de tres làmpades en què s’han utilitzat matèries primeres de proximitat i s’ha col·laborat amb proveïdors locals per reduir la contaminació generada durant el procés d’extracció de la matèria primera, la fabricació i el transport, contribuint així a una millora de l’economia local. L’estratègia aplicada en aquest cas és la de minimitzar l’impacte en la cadena de valor.
Un altre cas d’èxit és el d’HP, que ofereix un servei que consisteix a allargar la vida útil dels PCs de les empreses mitjançant un servei de manteniment preventiu, en què els components crítics, com la bateria o la memòria, són canviats per al seu òptim funcionament i el programari s’actualitza fins a la darrera versió compatible. D’aquesta manera, l’ordinador retorna a un estat de funcionalitat molt bo sota estrictes estàndards de qualitat. L’estratègia permet que l’empresa retingui el valor dels seus ordinadors, i HP contribueix a allargar la vida útil dels productes i a reduir la generació de residus electrònics.
Entre les bones pràctiques inspiradores al final de l’ús d’un producte, hi ha Récupéra Lékué, una prova pilot en què s’ha incentivat entre els usuaris de Lékué la recollida de productes deteriorats a canvi d’un val de descompte, i s’ha dissenyat el procés de recuperació i industrialització per produir un nou material a partir del que s’ha recuperat.
Per elaborar la guia, ha estat fonamental la participació d’empreses membre del Clúster Disseny. La recopilació d’informació es va fer a través de qüestionaris i entrevistes en profunditat a dissenyadors de diferents disciplines. Les empreses que han participat en el projecte han estat Altherr Désile Park, Deardesign Studio, Domestic Data Streamers, Hobby Flower, Holon, HP, Incapto, Kave Home, Lékué, Nomon, Nutcreatives, Suru, Roca, Traza i Urbanauta.