NOTÍCIA

Les novetats legislatives en matèria d’economia circular previstes per al 2025

Quines novetats legislatives en matèria d’economia circular ens portarà el 2025? De la mà de Terraqui, despatx d’advocats especialitat en dret ambiental amb qui col·labora inèdit, recopilem les normatives que es preveu aprovar el pròxim any. També recollim les noves disposicions que s’aplicaran a partir del pròxim any o que haurien de desenvolupar-se mitjançant normativa específica el 2025.

Reial decret d’envasos i residus d’envasos. Noves obligacions aplicables

A partir de l’1 de gener del 2025, s’hauran de complir les següents obligacions:

Reglament d’envasos de la Unió Europea

El 16 de desembre, el Consell va donar el vistiplau definitiu a la proposta de Reglament d’envasos. La seva publicació al Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) es preveu per a les pròximes setmanes, moment a partir del qual serà d’aplicació directa a tots els Estats Membres. Passats 18 mesos des de la seva aprovació, les seves disposicions seran d’obligat compliment.

Reglament d’ecodisseny: pla de treball i actes delegats

Funciona com a marc dels anomenats «actes delegats», que ajusten determinats aspectes tècnics o desenvolupen les disposicions generals del Reglament i que s’apliquen a productes específics. Abans de l’abril del 2025, segons indica el Reglament, la Comissió hauria d’aprovar un pla de treball que detalli els actes delegats que preveu adoptar i sobre quins aspectes. Els actes delegats s’aprovaran a partir del juliol del 2025 i seran d’aplicació al cap de 18 mesos d’entrar en vigor.

El Reglament d’ecodisseny estableix que abans de l’abril de l 2025, la Comissió hauria d’aprovar un pla de treball que detalli els actes delegats que preveu adoptar i sobre quins aspectes

A més, a partir del 19 de juliol del 2025, la Comissió haurà d’adoptar un acte delegat sobre el format en què es divulgarà informació sobre els productes de consum no venuts que hagin estat objecte de rebuig, i un acte delegat per regular les excepcions a la prohibició de destrucció de productes de consum no venuts.

Més informació sobre el Reglament d’ecodisseny.

Reial decret sobre la petjada de carboni

En els pròxims mesos està prevista l’aprovació del Reial decret que modificarà el Reial decret 163/2014, de 14 de març, pel qual es crea el registre de petjada de carboni, compensació i projectes d’absorció de diòxid de carboni. Estaran obligades a calcular, registrar la seva petjada de carboni i elaborar plans de reducció d’emissions:

Reial decret sobre la gestió de residus tèxtils i de calçat

Havia d’aprovar-se abans del 2025 per complir amb la Llei 7/2022, però és poc probable que arribi a aprovar-se el 2025, ja que actualment s’està tramitant la futura directiva que revisarà la directiva marc de residus i que regularà, entre altres aspectes, la responsabilitat ampliada aplicable als tèxtils i al calçat.

Reial decret sobre la gestió de residus d’arts de pesca que contenen plàstic

Es va presentar a consulta pública fins al juliol del 2024. Desenvoluparà una regulació específica sobre els arts de pesca que continguin plàstic, relativa a la gestió dels seus residus i a l’aplicació de la responsabilitat ampliada del productor d’aquests productes. Havia d’aprovar-se abans del 2025 per complir amb la Llei 7/2022, però es troba en una fase molt inicial del procediment.

Reial decret sobre la gestió de residus de tovalloletes humides i globus que contenen plàstic

Aquest Reial decret desenvoluparà una regulació específica sobre les tovalloletes humides i els globus que contenen plàstic, relativa a la gestió dels residus i a l’aplicació de la responsabilitat ampliada del productor a aquests productes en relació amb la gestió dels seus residus. Havia d’aprovar-se abans del 2025, però es troba en una fase molt inicial del procediment.

Normativa de la Unió Europea respecte al greenwashing i les green claims

El 2024 es va aprovar la Directiva (UE) 2024/825 del Parlament Europeu i del Consell, de 28 de febrer del 2024 ―més coneguda com a Directiva de greenwashing―, i el 2025 està prevista l’aprovació de la Directiva relativa a la justificació i comunicació d’afirmacions ambientals explícites ―més coneguda com a Directiva sobre afirmacions ecològiques o green claims. Aquesta normativa establirà requisits mínims per donar suport i comunicar les declaracions ambientals, així com una regulació més detallada dels sistemes d’etiquetes i certificacions ambientals.

A Espanya, s’ha començat a tramitar el projecte de Llei de consum sostenible, mitjançant la qual s’incorporaran a l’ordenament jurídic espanyol les Directives del greenwashing, green claims i de reparació

A Espanya, s’ha començat a tramitar el projecte de Llei de consum sostenible, que es va sotmetre a consulta pública prèvia fins al 30 de març del 2024. Mitjançant aquesta norma, s’incorporaran a l’ordenament jurídic espanyol les Directives relatives al greenwashing i a les afirmacions ecològiques, així com la Directiva de reparació. Aquesta Llei es troba en un estat de tramitació molt inicial, per la qual cosa probablement no s’aprovarà el 2025.

Més informació sobre la Directiva de greenwashing.

Projecte de Llei d’Informació Empresarial sobre Sostenibilitat (LIES)

Va ser aprovat pel Consell de Ministres el 29 d’octubre del 2024. Quan s’aprovi a les Corts i es publiqui al BOE, es completarà la transposició de la Directiva (UE) 2022/2464 del Parlament Europeu i del Consell, de 14 de desembre del 2022, pel que fa a la presentació d’informació sobre sostenibilitat per part de les empreses (CSRD).

Un cop transposada la Directiva a l’ordenament jurídic espanyol, s’ampliarà el nombre d’empreses que estaran obligades a presentar informació sobre sostenibilitat, d’acord amb la normativa espanyola.

Més informació sobre el projecte de la LIES.

Revisió de la Directiva marc de residus

La Comissió Europea va presentar el 5 de juliol del 2023 una proposta de revisió de la Directiva marc sobre residus per reduir els residus, inclosos els alimentaris, i l’impacte ambiental de la gestió de residus. És molt probable que s’aprovi el 2025.

La revisió de la Directiva introdueix objectius vinculants de reducció del malbaratament alimentari a assolir a nivell nacional ―per a finals del 2030, i en comparació amb les quantitats del 2020, els països de la UE hauran de reduir el malbaratament alimentari en un 10% en el processament i la fabricació i en un 30% a nivell minorista i de consum. Pel que fa als productes tèxtils, proposa introduir règims obligatoris i harmonitzats de responsabilitat ampliada del productor per a determinats productes tèxtils, relacionats amb tèxtils i calçat, amb una modulació ecològica de les taxes.