Canviar la tendència: el poder de les empreses
El consum actual de recursos «alimenta la tercera crisi planetària», segons l’informe Global Resources Outlook, de les Nacions Unides. Un informe del WBCSD i Sistemiq estudia les implicacions d’aquest consum per a les empreses i com aquestes tenen la clau per revertir la situació.
L’ús de materials s’ha més que triplicat en els darrers cinquanta anys. Si la tendència actual no canvia, l’any 2060 consumirem un 60% més de recursos ―biomassa, combustibles fòssils, metalls i minerals no metàl·lics― i un 50% més d’energia primària que al 2020, i les emissions s’hauran incrementat en un 83%. Són les previsions de l’informe Global Resources Outlook del Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient (PNUMA), que va fer-se públic l’1 de març del 2024 durant la sisena Assemblea de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient. Unes xifres que, tal com conclou l’informe de les Nacions Unides, «alimenten la tercera crisi planetària». Pocs mesos més tard que es publiqués, el World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) i l’empresa Sistemiq van presentar l’informe Global Resources Outlook 2024: Implications for Business, que resumeix els punts clau de la publicació de les Nacions Unides i apunta les implicacions que tindrà per a les empreses i com poden actuar per redreçar la situació.
La trajectòria actual de consum de recursos «és insostenible», conclou l’informe del WBCSD i Sistemiq. El consum descontrolat de materials en un planeta amb recursos finits és un risc a mitjà termini per a les empreses, perquè s’enfronten als perills climàtics, naturals i de la contaminació, i perquè la competència creixent per determinats tipus de recursos naturals genera cada cop més pressió en unes cadenes de subministrament volàtils en tots els sectors i àmbits geogràfics. La resposta a aquesta problemàtica és clara: «Desvincular el consum de recursos de l’activitat econòmica ha de situar-se al centre de tota estratègia de creixement de negoci», sentencia l’estudi.
Els beneficis de fer-ho, segons els autors, són: fer créixer el negoci tot reduint l’impacte ambiental; mitigar els riscos associats a l’escassetat de recursos, el canvi climàtic i unes cadenes de subministrament volàtils; incrementar el valor de marca i atreure consumidors i inversors més conscients, i contribuir a un futur millor creant un món amb més benestar per a les persones i menys petjada ambiental.
Com desvincular el consum de recursos del creixement econòmic?
El WBCSD i Sistemiq defensen que una empresa pot aconseguir-ho:
- Integrant aquesta desvinculació en la seva estratègia empresarial.
- Adoptant models d’economia circulars centrats en la reutilització, la reparació i l’eficiència dels materials.
- Invertint en recursos renovables i pràctiques regeneratives.
- Millorant la transparència de la cadena de subministrament i optimitzant la gestió dels recursos.
- Realitzant auditories d’eficiència de recursos i implementant millores econòmicament eficients.
- Aconseguint la implicació dels responsables polítics perquè defensin polítiques que incentivin l’ús sostenible de recursos.
A inèdit, acompanyem les empreses perquè integrin la sostenibilitat en la seva estratègia de negoci. Vols saber com podem ajudar-te?