Client
ROLS és una empresa de Crevillent (Alacant) que, des del 1917, dissenya i teixeix catifes a mida i moquetes amb materials sostenibles. Està compromesa amb una producció centralitzada a Espanya i amb l’ús de tècniques tradicionals.
L’empresa vol dissenyar i produir catifes amb el mínim impacte ambiental possible, per la qual cosa prioritza l’ús de fibres sostenibles i reciclades ―en el 67% de les seves catifes, la fibra principal és o bé un material natural sostenible o plàstic reciclat, i la fita és que el 100% de les catifes es produeixin amb aquests materials―; té com a objectiu ser una empresa neutra en carboni el 2028; aposta pel talent i la producció locals ―fabrica el 86% de les seves catifes i el 2028 aspira a fabricar-ne el 100%―, i prioritza els proveïdors de proximitat ―actualment, més de la meitat de les compres les fa a proveïdors a un radi de 50km.
Entre els clients principals hi ha hotels boutique i grans cadenes hoteleres, a qui ROLS proporciona catifes i moquetes fetes amb materials reciclats i sostenibles.
Repte
Dissenyar un sistema per recuperar les catifes dels hotels al final de la seva vida útil, que permeti:
- – Reduir els residus associats a les catifes al final de la seva vida útil a través d’una millor gestió dels residus
- – Allargar la vida útil i recuperar materials de les catifes i, així, reduir l’impacte ambiental
- – Establir aliances amb clients i implicar els consumidors per assegurar la viabilitat del model plantejat
- – Esdevenir pioners en sistemes de recuperació i reciclatge tèxtil a Espanya
Què es va fer?
El projecte va consistir de tres fases:
- – Diagnòstic, en què es van fer una anàlisi interna sobre el cicle de vida actual de les catifes i una anàlisi externa del mercat sobre serveis similars i la possible competència, així com del nou marc legislatiu que pogués tenir incidència en el projecte.
- – Implicació, en què es van identificar els agents clau per poder desenvolupar un model de retorn. Van comprendre’s els seus hàbits i interessos, i van identificar-se les oportunitats i esculls del nou model. També van plantejar-se estratègies i incentius per afavorir la recuperació, la reutilització i el reciclatge de les catifes.
- – Disseny, en què es van dissenyar escenaris potencials de recuperació amb pros i contres i es va validar amb agents interns i externs la viabilitat tècnica dels escenaris plantejats en el projecte.
Resultats
Es va dissenyar un sistema de recuperació de les catifes per poder reutilitzar-les a partir d’higienitzar-les i/o de reacondicionar-les, en aquest darrer cas donant-los inclús, en alguns casos, un valor artístic que les faci úniques i singulars.
En el sistema, s’hi impliquen entitats de l’Associació Espanyola de Recuperadors d’Economia Social i Solidària (AERESS), que donen feina a persones en risc d’exclusió social, per la qual cosa el projecte no només té un impacte positiu des del punt de vista ambiental, sinó també des del social.
A Espanya, no existeix cap marca de catifes que ofereixi un model de recuperació per al reacondicionament i/o el reciclatge de catifes, per la qual cosa ROLS seria una empresa pionera en aquest sentit al país.
El següent pas d’aquest projecte és la posada en marxa d’una prova pilot per avaluar-ne la viabilitat.
Conclusions
El projecte és una oportunitat per a ROLS de liderar un model més sostenible i circular en el sector tèxtil, en què s’aposta per allargar la vida útil i revaloritzar un producte mitjançant el reacondicionament i la venda de segona mà. Entre els reptes del nou model hi ha atreure els hotels perquè s’hi impliquin: els ha de resultar fàcil, i cal preveure els incentius a l’hora d’implicar-s’hi.
Finalment, quan s’implanti aquest nou sistema, l’empresa s’avançarà a la legislació en matèria ambiental: per una banda, complirà amb el Principi de Jerarquia de Residus (gener de 2023) i la Responsabilitat Ampliada del Productor RAP (gener 2025), així com a la Directiva 2009/125/CE d’Ecodisseny (2023), en la qual s’implementarà el “Digital Product Passport”, que proporcionarà al consumidor final traçabilitat i informació sobre el cicle de vida del producte, des de l’origen dels materials fins a la gestió correcta en finalitzar la seva vida útil, i passant pel mateniment i la reparació.