Client
Mataró, capital del Maresme, amb una població de 129.661 persones, és el principal nucli de la comarca i una de les ciutats més poblades de Catalunya.
La ciutat ha estat un dels pols de desenvolupament econòmic rellevants a Catalunya per la seva especialització en el sector industrial del tèxtil i la confecció. Avui dia, però, i des de mitjans de la dècada dels 90, la seva activitat econòmica pivota entorn del sector serveis, concretament, activitats de comerç i hostaleria, activitats immobiliàries i activitats sanitàries.
Mataró reuneix alguns ingredients clau que fan que hi hagi un gran potencial per transformar-se i avançar en direcció a la circularitat: el lideratge polític i voluntat de transformació; una base territorial molt singular, ja que la ciutat compta amb trama urbana i industrial, espai agrari i forestal, i franja marítima; i reuneix també un sistema d’agents divers i proactiu i que no parteix d’un full en blanc, sinó que ja s’han impulsat algunes experiències i projectes circulars icònics.
Repte
Construir una estratègia d’economia circular per a la ciutat de Mataró i el seu primer pla d’acció 2022-2024.
Què es va fer?
Per a construir l’estratègia, va ser necessari una anàlisi del punt de partida per identificar els elements i actius clau de la ciutat, tenint en compte els sectors econòmics importants. Es va realitzar un benchmark de ciutats europees que també estan fent camí cap a la circularitat per tal d’extreure aprenentatges potencialment útils per Mataró. Es va construir un mecanisme de governança per determinar com portar a terme l’estratègia. Van ser necessàries desenes d’entrevistes amb agents clau sobretot de l’administració, però també d’empreses i centres de coneixement, per tal de contrastar l’enfocament, visió circular, aspiracions, línies d’acció i les propostes de projectes circulars per tal d’alinear visions i accions. Es va realitzar una Anàlisi de Fluxos Materials (MFA) per traçar com els recursos, com ara l’aigua, els diferents productes i materials o els residus, flueixen a través de l’economia de Mataró. Aquesta anàlisi també va resultar en un conjunt de macroindicadors, a través dels quals també es podrà fer un seguiment. Es va determinar la visió circular per imaginar-nos el futur cap on volem anar. Finalment, es va crear un mapa d’aspiracions per a cadascun dels eixos sectorials, les quals es despleguen en línies d’acció estratègiques i que s’acompanyen d’indicadors per al seguiment.
Per a la definició del primer pla d’acció triennal (2022-2024), s’han mapejat algunes de les iniciatives circulars en marxa i s’han definit 20 projectes circulars que caldrà impulsar en els pròxims anys per tal d’assentar els primers passos i accelerar la transformació circular.
L’equip d’inèdit és un dels partners del projecte juntament amb la Fundació Fòrum Ambiental i l’organització internacional Circle Economy.
Resultats
1
Document de l’Estratègia Mataró Circular 2030 i Pla d’Acció 2022-2024.
1
Document d’Anàlisi de Fluxos Materials (MFA).
20
Projectes circulars nous.
Conclusions
El document ‘Estratègia Mataró Circular 2030’ ofereix una perspectiva sistèmica i holística sobre el model circular que cal impulsar a Mataró a través de sis eixos sectorials prioritaris (Alimentació, Tèxtil i Moda, Altres béns de Consum, Medi Construït, Sistema sanitari i Comerç i Hostaleria) que s’emmarquen en l’entorn natural dins i fora dels límits de la ciutat. A més, també defineix quatre eixos transversals clau: la digitalització, l’alineació d’agents, la sensibilització, formació, capacitació i emprenedoria, i la compra pública circular.
El document ‘Pla d’acció 2022-2024 Mataró Circular 2030’ assenta les bases per accelerar aquesta transformació circular i permet activar i repartir joc entre els agents rellevants per a cadascun dels sectors clau.
El projecte ha permès conèixer el grau de circularitat de Mataró, definir una visió circular de ciutat, concretar unes aspiracions sectorials acompanyades de línies estratègiques i projectes clau, tot alineant-se amb diversos agents clau de la quàdruple hèlix.
Resum executiu | Executive Summary