El sector de la gestió de residus es consolida com a motor de desenvolupament econòmic a Espanya
En les dues últimes dècades, els ingressos d'explotació s'han multiplicat per 3,2, el VAB per 2,3 i l'ocupació s'ha duplicat, segons l'informe 'El potencial econòmic del sector de la gestió dels residus a Espanya', executat per inèdit sota l'encàrrec i la direcció de la Fundació Fòrum Ambiental.
El sector de la gestió de residus a Espanya s’ha convertit en els últims anys en un pilar estratègic per afrontar els reptes ambientals i s’ha consolidat com a motor de desenvolupament econòmic. Així ho demostren els més de 41.000 milions d’euros en ingressos d’explotació i una aportació del 4,9% del Valor Afegit Brut (VAB) industrial ―comparable a activitats com la fabricació de productes farmacèutics i la indústria química―, i del 7,1% de l’ocupació industrial. Són algunes de les dades que recull l’informe El potencial económico del sector de la gestión de los residuos en España, executat per inèdit sota l’encàrrec i la direcció de la Fundació Fòrum Ambiental.
L’informe quantifica la contribució i la creació de valor de les activitats de la gestió dels residus a l’economia espanyola i identifica les principals àrees de desenvolupament econòmic del sector en els pròxims anys, i conclou: «Ens trobem davant d’un sector que constitueix un motor de canvi orientat cap a la construcció d’una economia més circular i sostenible», i el creixement econòmic del qual estarà lligat «a la capacitat de maximitzar les operacions de captura de valor dels residus».
Un canvi de paradigma cap a una economia més circular
Segons l’estudi, el sector dels residus el conformen més de 6.000 empreses, de les quals un 95% són pimes, si bé el major volum d’activitat es concentra en les grans empreses. En el període 2000-2022, els ingressos d’explotació s’han multiplicat per 3,2, el VAB per 2,3 i l’ocupació s’ha duplicat, un creixement que «evidencia un procés de transformació i canvi de paradigma en matèria de residus». Així doncs, mentre que en els seus inicis el sector se centrava en la recollida i el tractament dels residus, actualment també abraça activitats com el reciclatge i la valorització, l’optimització dels recursos i el subministrament de materials secundaris.
Les activitats econòmiques que més riquesa i ocupació generen són la recollida i el tractament de residus no perillosos, el comerç a l’engròs de ferralla i la fabricació de productes bàsics de ferro, acer i ferroaliatges. D’altra banda, només els residus municipals aporten prop del 40% del VAB del sector. Malgrat aquestes xifres, encara persisteixen en el sector bretxes significatives en prevenció, recollida separada i abocament.
El potencial económico del sector de la gestión de los residuos en España es va presentar el 13 de març en una jornada que va clausurar el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, que va assenyalar la importància de «dissenyar un sistema en què res realment es malgasti, en què cada residu pugui convertir-se en un nou recurs, impulsant una economia més circular, eficient i pròspera».