NOTÍCIA

Els cellers de la DO Catalunya podran calcular la seva petjada de carboni fàcilment gràcies a una eina desenvolupada per inèdit

Els 202 cellers catalans adscrits a la DO Catalunya disposaran pròximament d’una eina en línia personalitzada per calcular la seva petjada de carboni gràcies a un projecte d’inèdit i la DO Catalunya. Es tracta d’una iniciativa pionera dintre de totes les denominacions d’origen de l’Estat espanyol. El que es vol amb aquest projecte és «posar a disposició dels cellers de la DO Catalunya un sistema de mesura que els faciliti tant com sigui possible el disseny de plans de descarbonització», afirma Carles Gasol, director de Desenvolupament de Negoci d’inèdit.

L’eina en línia que se’ls proporcionarà és l’èdit®, l’ha desenvolupat l’estudi d’ecoinnovació estratègica, i permet mesurar l’impacte ambiental de les organitzacions de forma personalitzada, continuada i autosuficient, segons normatives com la ISO 14064 i la ISO 14046, entre d’altres. Així, inèdit dissenyarà una èdit® preparada perquè els cellers puguin introduir les seves dades operatives i de compres i calcular la seva petjada de carboni. Tot i que se’ls oferirà acompanyament en el càlcul de la petjada de carboni i en l’elaboració i el seguiment de plans de descarbonització, l’objectiu és que a la llarga puguin fer-ho autònomament.

La petjada de carboni, un primer pas «imprescindible»

«El càlcul de la petjada de carboni de l’activitat d’una empresa és el primer pas imprescindible per definir i implementar estratègies de reducció de l’impacte ambiental i avaluar-ne l’efectivitat», comenta Gasol. Permet conèixer el valor absolut de la contribució dels cellers a les emissions de gasos amb efecte hivernacle, a més de proporcionar coneixement sobre com aquestes emissions es distribueixen entre les activitats directes i indirectes dels cellers ―les que emeten el productor de l’energia que requereix el celler, les dels proveïdors i les emeses pel propi cultiu de la vinya―; també permet fixar objectius de reducció i dissenyar i prioritzar accions efectives per aconseguir aquest propòsit. Les accions per aconseguir aquest propòsit seran una bateria d’iniciatives i accions de reducció de la petjada de carboni que es revisaran i validaran a partir d’entrevistes amb cellers de la DO Catalunya.

La DO Catalunya, creada el 1999, aplega la gran majoria de municipis catalans productors de vi, i actualment compta amb 202 cellers adscrits. El seu objectiu és millorar la qualitat dels vins i de les vinyes, fomentant la investigació i l’aplicació de les últimes tecnologies com a mecanismes necessaris per a donar resposta a un mercat cada cop més exigent. Actualment, es comercialitzen més de seixanta milions d’ampolles de vi amb el segell de la DO Catalunya.