HUELLA, l’eina de càlcul de la petjada de carboni per a les empreses productores de pinso
Considera la petjada de carboni de les diferents baules de la cadena de valor del processat de pinso, des de la producció agrícola fins a l’envasat, i té l’avantatge que pot integrar-se als sistemes de gestió de les empreses.
La situació quant al càlcul i la gestió de la petjada de carboni de les empreses del sector ramader i agrícola és molt dispar. Mentre que les agroindústries amb productes més propers al mercat han iniciat ja fa uns anys el càlcul de la seva petjada de carboni, les empreses situades en les baules inicials i intermèdies de la cadena de valor es troben en un estadi més inicial. Aquestes darreres, però, es veuran empeses en algunes ocasions per les demandes legislatives i per les primeres, que són els seus clients, a calcular i reduir, també, la seva petjada d’organització.
Davant d’aquest repte, cal un projecte integrador que ajudi el sector a calcular la seva petjada de carboni per, posteriorment, aplicar mesures per reduir-la. És per donar-hi resposta que s’ha creat HUELLA, una eina informàtica que permet a les empreses productores de pinsos calcular la petjada de carboni de la seva activitat de forma àgil, autònoma i senzilla.
Permet a les empreses productores de pinsos calcular la petjada de carboni de la seva activitat de forma àgil, autònoma i senzilla
HUELLA, de què inèdit i NTEC han desenvolupat la part tècnica, permet calcular la petjada de carboni d’organització de les empreses d’alimentació animal, de manera que puguin certificar-se amb l’estàndard ISO 14064 i/o GHG Protocol. A l’hora de dissenyar-la, s’ha fet servir com a model l’empresa ESPORC, que es dedica a la fabricació de pinsos compostos per al sector porcí; també s’ha vetllat que satisfaci les necessitats de la resta d’empreses associades a l’Associació Catalana de Fabricants d’Aliments Compostos (ASFAC) per garantir que la pugui utilitzar qualsevol empresa del sector.
En el càlcul, s’ha tingut en compte la petjada de carboni de les diferents baules de la cadena de valor del processat del pinso: la producció agrícola ―de soja, colza i altres―, l’emmagatzematge i la logística de la finca agrícola, passant del port a la fàbrica de processat de pinso; el processat de pinso, i l’envàs i l’embalatge. El grup de recerca Sostenipra, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha revisat els càlculs i validat l’operativa de HUELLA.
Un dels seus principals avantatges és que pot vincular-se als sistemes de gestió empresarials, la qual cosa pot comportar un gran estalvi de recursos i personal per a les empreses
Un dels principals avantatges d’aquesta eina és que pot vincular-se als sistemes de gestió empresarials (els ERPs, per les sigles en anglès). Calcular la petjada de carboni requereix unes dades d’activitat i operació de les empreses que normalment estan inventariades dins dels ERPs, com poden ser les factures de la llum o de la compra de matèries primeres. Traspassar aquesta informació a motors de càlcul de la petjada de carboni fora dels ERPs pot suposar invertir fins a 150 hores a l’any de personal propi i evitar el cost recurrent d’externalització . Així doncs, l’eina HUELLA, en estar integrada dins dels sistemes de gestió empresarials, «pot comportar un gran estalvi de recursos i personal per a les empreses productores de pinso», afirma Carles Gasol, director de Desenvolupament de negoci d’inèdit.
Més informació sobre l’eina HUELLA: huella@gestiongr.com