INFORME

La reparació de béns, un pilar de l’economia circular i una oportunitat de negoci

La reparació ―retornar un producte espatllat a una condició en què pugui realitzar la funció per a la qual va ser creat―, el recondicionament ―procés en què es reparen o es reemplacen els components afectats d’un producte, que es lliura a un nou usuari― i la remanufactura ―convertir un producte usat en un de nou a partir del desmuntatge, la inspecció, neteja i reemplaçament de components espatllats― tenen un paper crucial en la promoció de l’economia circular. Són pràctiques que contribueixen a conservar objectes i productes que, altrament, esdevindrien un residu, i a preservar els coneixements i les habilitats artesanals. Les potencialitats de la reparació en els diferents sectors del comerç de Catalunya es radiografien a l’estudi Activant la reparació a través del comerç, elaborat per inèdit per encàrrec del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM). L’estudi va presentar-se a la seu del Col·legi d’Economistes el 22 de maig, en el marc de la jornada «Innovar a través de la reparació: noves oportunitats per al comerç», organitzada pel CCAM i l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).

L’estudi identifica dotze criteris clau a tenir en compte per promoure la reparació de béns en el comerç i fa quinze recomanacions tant per a les administracions públiques, els comerços i el teixit associatiu. Entre d’altres recomanacions, s’hi proposa, per exemple, facilitar programes de formació per garantir el relleu generacional en els oficis de reparació; crear un programa de suport als comerços dedicats a la reparació per enfortir-los i garantir-ne la continuïtat; disposar d’un cens de comerços de reparació precís i actualitzat; potenciar el Dia Internacional de la Reparació a Catalunya; o la posada en marxa d’un servei d’assessorament per a start-ups que busquin integrar la reparació.

La ciutadania, receptiva a reparar

En el marc del projecte va realitzar-se una enquesta pensada per conèixer millor la perspectiva de l’usuari vers la reparació, i que van respondre 159 persones. Els resultats revelen que la població és receptiva a la reparació: prop d’un 70% de les persones que l’han respost han realitzat alguna activitat d’autoreparació i el 60% ha portat a reparar un producte en els últims sis mesos. Per altra banda, a gairebé el 96% dels usuaris els agradaria que hi hagués més oferta de productes reparats al mercat, i més del 80% estarien disposats a pagar més per un servei o producte reparable. Quant als factors que faciliten l’accés i l’ús de serveis de reparació a Catalunya, l’element més important (prop d’un 80%) és la proximitat de les activitats i els serveis de reparació.

El dret a reparar, un imperatiu europeu

El Parlament Europeu va aprovar el mes d’abril noves mesures perquè les reparacions siguin més fàcils i atractives per als consumidors. La nova norma obliga els fabricants a oferir serveis de reparació a preus raonables un cop acabada la garantia i a facilitar l’accés a peces de recanvi. També es crearan plataformes en línia per ajudar els consumidors a trobar serveis de reparació locals i botigues amb béns recondicionats.