NOTÍCIA

Dret a reparar: el Parlament Europeu aprova noves mesures perquè les reparacions siguin més fàcils i atractives per als consumidors

El Parlament Europeu va aprovar el 23 d’abril noves mesures sobre les obligacions dels fabricants de reparar els béns, de forma més fàcil i atractiva per als consumidors amb l’objectiu de reforçar el dret a reparar dels consumidors. En resum, el fabricant estarà obligat a reparar un producte per un preu i en un termini raonables un cop hagi finalitzat la garantia, els consumidors tindran accés a peces de recanvi, informació i eines relacionades amb la reparació, es crearan incentius per optar per la reparació abans que per la substitució, i es crearan plataformes en línia per ajudar els consumidors a trobar serveis de reparació locals i botigues amb béns recondicionats. El següent pas serà que el Consell adopti formalment la directiva i aquesta es publiqui al Diari Oficial de la UE; a partir de llavors, els Estats membres tindran 24 mesos per incorporar-la a la legislació nacional.

Els detalls de la nova normativa

La nova normativa estableix que els fabricants hauran d’oferir un servei de reparació i informar els consumidors sobre els seus drets a reparar. La garantia legal dels béns reparats podrà ampliar-se un any més gràcies a la garantia de qualitat per incentivar que els consumidors escullin abans reparar un producte que no pas substituir-lo. Un cop hagi expirat la garantia legal, el fabricant seguirà tenint l’obligació de reparar els productes domèstics comuns que, segons la legislació europea, són tècnicament reparables, com les rentadores, les aspiradores o, fins i tot, els telèfons intel·ligents. A més, els consumidors podran demanar un dispositiu de substitució mentre el seu s’està reparant i, en el cas que aquest no pugui reparar-se, optar per un producte recondicionat com a alternativa.

La finalitat de la nova normativa és reforçar el mercat de la reparació a la UE i reduir els costos de reparació per als consumidors

La finalitat la nova normativa és reforçar el mercat de la reparació a la UE i reduir els costos de reparació per als consumidors. En aquest sentit, es crearà una plataforma en línia perquè els consumidors puguin trobar fàcilment tallers de reparació locals, venedors de productes recondicionats, compradors de productes defectuosos o iniciatives de reparació comunitàries. Per altra banda, els fabricants hauran de posar a la disposició dels consumidors peces de recanvi i eines a un preu raonable i estarà prohibit recórrer a clàusules contractuals i a tècniques relacionades amb els equips o els programes informàtics que impedeixin reparar els béns. En concret, no podran impedir l’ús de recanvis de segona mà o impresos en 3D per tallers de reparació independents, ni negar-se a reparar un producte només per motius econòmics o perquè ja ha estat reparat per tercers.

Els fabricants hauran de posar a la disposició dels consumidors peces de recanvi i eines a un preu raonable

Perquè les reparacions siguin més assequibles, cada Estat membre haurà d’aplicar almenys una mesura per promoure la reparació, com vals i fons de reparació; engegar campanyes d’informació; oferir cursos de reparació o donar suport a espais de reparació comunitaris.

Segons la Comissió Europea, l’eliminació prematura de béns de consum produeix 261 milions de tones d’emissions equivalents de CO2, consumeix 30 milions de tones de recursos i genera 35 milions de tones de residus a la UE cada any. Quant als consumidors, perden prop de 12.000 milions d’euros a l’any per substituir els béns en comptes de reparar-los.

Us recordem que un dels serveis que oferim a inèdit és l’ecodisseny per allargar la vida útil dels productes mitjançant la reparació, el recondicionament o la remanufactura, així com el disseny de models de negoci per allargar la vida útil de producte.