NOTÍCIA

Tecnologies 4.0 per allargar la vida útil de les catifes

Cada any, a Espanya, es consumeixen entre 21,5 i 26 kg de peces de tèxtil per habitant, dels quals el 30% correspon a productes tèxtils de la llar. D’aquesta quantitat, que engloba el tèxtil moda, el tèxtil de la llar i el tèxtil industrial, l’11% es recull i només l’1% es recicla per convertir-se en un nou producte. En el cas específic de les catifes i les moquetes, prop d’1,6 milions de tones acaben incinerades o en abocadors cada any a la Unió Europea. Una de les causes d’aquesta baixa reciclabilitat en el sector és la falta de dades i la poca visibilitat en molts dels processos de la cadena de valor del tèxtil, des de l’extracció de matèries primeres fins a la gestió final dels productes.

«Long Life Textiles» vol donar resposta a aquest repte amb un projecte de recerca industrial per dissenyar, desenvolupar i prototipar un model que permeti allargar la vida útil de les catifes i recuperar-les en el seu fi de vida a través de l’aplicació de tecnologies disruptives de la indústria 4.0. A nivell ambiental, es podrien estalviar matèries primeres i es minimitzaria la generació de residus; s’estima que la petjada de carboni total del producte es reduiria entre un 40 i un 60%.

L’eix clau del projecte serà un model que permeti mapar el cicle de vida de les catifes posant en valor els materials i tècniques utilitzats en la seva producció, proporcionar al consumidor informació i accés a serveis de neteja i manteniment i  facilitar-ne la seva recuperació i reciclatge. Un model de traçabilitat i transparència integrat en una app per a Android i IOS des d’on els agents involucrats en la cadena de valor podran accedir a la informació detallada del producte i actualitzar la informació segons correspongui.

A diferència d’un passaport digital de producte, que permet fer un seguiment previ i durant la fase de consum, la solució proposada permetrà fer un seguiment postconsum, la qual cosa no només tindrà avantatges des del punt de vista ambiental, sinó també pel que fa a l’explotació de noves vies i models de negoci ―servei de manteniment de catifes, servei de compra-venda de catifes de segona mà, servei de recollida i reciclatge de catifes, per exemple.

«Long Life Textiles» està liderat pel Barcelona Centre de Disseny, de què forma part inèdit, i coimpulsat per clúster MODACC, inèdit, Nutcreatives, nanimarquina i Retexcycle. El cost total del projecte és de 261.886 €, dels quals 209.509 € seran finançats pel Ministeri d’Indústria Comerç i Turisme, dins del programa de Suport a les AEIs per contribuir a millorar la competitivitat de la indústria espanyola, així com de la Unió Europea a través del Plan de Recuperación Transformación y Resiliencia.

logotips_projecte_AEI_LONGLIFETEXTILES