Una cadena de valor de l’oli d’oliva més sostenible gràcies al cultiu d’insectes
inèdit participa en un projecte LIFE que donarà com a resultat la primera planta de mida industrial capaç de tractar 10.000 tones anuals de pinyolada gràcies al cultiu de la mosca soldat negra. Com a resultat, s'obtindrà farina d'insecte amb un elevat contingut de proteïna, oli d'insecte i fertilitzant orgànic, i es reduirà el consum d’energia en un 58,3%, del consum d’aigua en un 62,4% i de les emissions de CO2 en un 61% en comparació amb els molins de pinyolada tradicionals.
L’oli d’oliva és un dels productes més importants del Mediterrani. Espanya, amb 780.000 tones produïdes el 2022/2023, n’és el principal país productor a la Unió Europea. Per cada litre d’oli d’oliva que es produeix, es generen entre 4 i 6 kg de pinyolada ―una barreja de pells d’oliva, polpa, pinyols i aigua. De pinyolada, a l’Estat se’n generen entre 6 i 9 milions de tones cada any, que es gestionen a través de molins que n’extreuen l’oli. El residu sec que en resulta té un gran valor calorífic i s’incinera per produir energia, amb la conseqüent generació d’emissions de CO2. La capacitat dels molins, però, és insuficient per gestionar la quantitat d’aquest subproducte, especialment durant l’època de la collita. A això cal afegir-hi que el 2022, el 40% dels molins d’oli van tancar-se a causa de l’elevat preu de l’energia.
En el marc del projecte OLIFECycle, la pime barcelonina del sector biotech Dapibus Tech S.L.; l’empresa austríaca especialitzada en el cultiu d’insectes LIVIN farms, i inèdit, desenvoluparan una solució circular per valoritzar la pinyolada en productes d’alt valor afegit: mitjançant la cria de la mosca soldat negra, s’obtindrà farina d’insectes amb un elevat contingut en proteïna, oli d’insecte i fertilitzant orgànic. Per fer-ho, es construirà i posarà en funcionament la primera planta de mida industrial capaç de tractar 10.000 tones anuals de pinyolada, que estarà ubicada a Abrera (Baix Llobregat). Està previst escalar aquesta solució fins a gestionar 100.000 tones anuals el 2027, i replicar l’experiència en cinc plantes més el 2035. inèdit farà avaluacions ambientals, econòmiques i de circularitat del projecte.
«Hi ha una necessitat urgent per gestionar la pinyolada i poder, així, mantenir un desenvolupament sostenible de la cadena de valor de l’oli d’oliva», explica l’equip del projecte. Per això, «cal trobar mètodes i processos innovadors, menys intensius quant a l’ús de l’energia, l’aigua i el carboni, per crear productes d’alt valor a través d’una aproximació a través de l’economia circular», afirmen.
El projecte, finançat pel Programa LIFE de Medi Ambient i Acció pel Clima, té una durada de 30 mesos i un pressupost de 7.370.812,7 euros, amb una contribució de 4.422.487,62 euros per part de la UE.
Quins resultats s’esperen?
S’espera que aquesta solució comportarà una reducció del consum d’energia en un 58,3%, del consum d’aigua en un 62,4% i de les emissions de CO2 en un 61% en comparació amb els molins tradicionals. En comparació amb altres mètodes de tractament dels residus orgànics, com la incineració, comportarà una disminució del 86% en el consum d’aigua i del 88% en el consum de CO2.
La farina d’insecte és una font de proteïna alternativa que pot utilitzar-se per a l’alimentació animal i humana; els olis d’insecte poden fer-se servir per a novel foods o per a la indústria farmacèutica i de la bellesa; el fertilitzant orgànic, per a l’agricultura.