Eines sectorials per impulsar la sostenibilitat de les pimes
Associacions empresarials, clústers i organismes reguladors desenvolupen de la mà d’inèdit eines de quantificació ambiental adaptades a la realitat del sector. Els objectius: millorar la qualitat de les dades i posar a l’abast de les petites i mitjanes empreses una eina de càlcul assequible, pràctica i rigorosa.
Al mercat hi ha eines per fer més fàcil la quantificació dels impactes ambientals: ajuden a recollir dades i fer-ne seguiment, avaluar indicadors ambientals i informar sobre l’impacte ambiental de les organitzacions, i prioritzar les estratègies de sostenibilitat, i seran clau per agilitzar la tasca de reporting que requereixen les Directives sobre Informació de Sostenibilitat Corporativa (CSRD i CSSD). Una d’aquestes és l’èdit, una eina desenvolupada per inèdit que permet autonomia a l’hora d’introduir dades i és 100% personalitzable, de manera que pot adaptar-se tant a l’estructura de cada organització com a les especificitats del sector a què pertany l’organització amb l’objectiu que els càlculs siguin el més acurats possible.
L’èdit ha estat, de fet, l’embrió de diverses eines sectorials de quantificació dels impactes ambientals, impulsades normalment per associacions empresarials, clústers i organismes reguladors, que han assumit la despesa de personalització de l’eina. Així, les pimes que la vulguin utilitzar només hauran d’assumir el cost de la llicència. «L’objectiu és posar una eina assequible, pràctica i rigorosa a l’abast de les petites i mitjanes empreses, per a qui càlculs com el de la petjada de carboni o la petjada hídrica, entre altres indicadors, acostuma a suposar una despesa important», explica Carles Gasol, director de Desenvolupament de negoci d’inèdit. Per a Gasol, «automatitzar els càlculs dels indicadors ambientals serà vital per complir amb els requisits de reporting legislatiu i per disposar d’uns indicadors de gestió corporativa», però també per anar més enllà del reporting i «activar projectes d’optimització i disseny per descarbonitzar i fer més ecoeficients les empreses i els seus productes i serveis».
Us presentem, tot seguit, tres eines desenvolupades per inèdit per al sector del packaging, el productor de pinsos i el vitivinícola.
Packimpact, l’eina per al sector del packaging
Una d’aquestes eines és Packimpact, una plataforma en línia que permet a les pimes del sector dels envasos i els embalatges calcular la petjada de carboni, la petjada hídrica i altres indicadors. La seva matriu de dades s’ha nodrit de dades reals d’empreses del sector a Espanya, per la qual cosa està adaptada a les particularitats de la indústria. Conté informació específica dels materials i els processos necessaris per fabricar i/o comercialitzar cada tipologia de producte, i de la recuperació i el reciclatge. Packimpact ha estat desenvolupada en el marc d’un projecte del Packaging Cluster cofinançat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme (MINCOTUR) mitjançant la convocatòria 2023 de les AEI del 2023.
L’eina per al càlcul de la petjada de carboni en el sector dels pinsos
El projecte «CARBOPETJA – Digitalització i integració en els ERPS corporatius de la petjada de carboni en el sector de producció de pinsos», liderat per l’Associació Catalana de Fabricants d’Aliments Compostos (ASFAC) donarà com a resultat, a finals del 2024, una eina informàtica perquè les empreses dedicades a la fabricació de pinsos per al bestiar puguin calcular indicadors ambientals com la petjada de carboni i l’hídrica de forma àgil de senzilla. L’objectiu del projecte és que les empreses de fabricació de compostos per a la ramaderia estiguin preparades per fer front als reptes de futur en matèria de sostenibilitat. Aquest projecte ha estat possible gràcies al suport en finançament de la convocatòria de grups operatius del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya.
L’eina de càlcul per als viticultors catalans
Els 202 cellers catalans adscrits a la DO Catalunya ja disposen d’una eina en línia per calcular la seva petjada de carboni alineada amb la ISO14064, fruit d’un projecte d’inèdit amb la DO Catalunya. Es tracta d’una iniciativa pionera dintre de totes les denominacions d’origen de l’Estat espanyol. L’eina està preparada perquè els cellers puguin introduir-hi les seves dades operatives i de compres per calcular la seva petjada de carboni, i tot i que se’ls oferirà acompanyament, l’objectiu és que, a la llarga, siguin autònoms.