Una eina permetrà a les fàbriques de pinso per a la ramaderia calcular la seva petjada de carboni de forma fàcil i ràpida

Les empreses fan front a cada cop més pressió legislativa en materia ambiental i, el sector agroalimentari no n’és ni en serà aliè. Amb l’objectiu que les empreses de fabricació de compostos per a la ramaderia estiguin preparades per fer front als reptes de futur en matèria de sostenibilitat, s’ha posat en marxa el projecte «CARBOPETJA – Digitalització i integració en els ERPS corporatius de la petjada de carboni en el sector de producció de pinsos». Impulsat per un grup operatiu liderat per l’Associació Catalana de Fabricants d’Aliments Compostos (ASFAC) i amb la participació d’inèdit, donarà com a resultat una eina informàtica perquè puguin calcular la petjada de carboni de de la seva activitat, així com la petjada hídrica i altres indicadors ambientals, de forma àgil i senzilla. «Calcular la petjada de carboni suposa un repte important per a les fàbriques de pinso, i aviat tocarà fer-hi front; per això, creiem important proveir-les d’eines perquè els sigui tan fàcil com sigui possible», afirma M. Carme Soler, directora de l’ASFAC. Així, està previst que l’eina estigui vinculada amb els sistemes de planificació dels recursos empresarials (ERP per les seves sigles en anglès, Enterprise Resource Planning). Es preveu que l’eina estarà llesta a finals del 2024.

«La recollida de dades internes per calcular les mètriques ambientals, per regla general no està gens automatitzada i suposa un esforç intern considerable a les empreses», segons inèdit. «L’objectiu de CARBOPETJA és automatitzar-lo al màxim, i la clau per a fer-ho serà que la recollida de dades i el càlcul s’integrin amb els ERPs o els sistemes de gestió corporatius, com poden ser les factures de la llum o les compres de matèries primeres, per exemple», afegeixen des d’inèdit. La informació de base amb què es treballarà provindrà d’Esporc, empresa que fabrica productes per a l’alimentació dels animals de granja, i l’eina la podrà utilitzar qualsevol empresa del sector de la fabricació dels pinsos.

A més d’ASFAC, inèdit i Esporc, la resta de membres del grup operatiu són el grup de recerca SOSTENIPRA de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i l’empresa NTEC, especialitzada en solucions tecnològiques per a la ramaderia.

Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022