NOTÍCIA

Els envasos dels productes gurmet també poden ser més sostenibles

La por que puguin percebre’s menys atractius per part de les empreses i els consumidors és un dels principals esculls per substituir els sistemes d’envasat actuals dels productes gurmet, en què l’estètica té un pes molt important, per altres més sostenibles i circulars. Substituir-los per envasos en què s’han aplicat criteris d’ecodisseny ―és a dir, que utilitzin menys quantitat de material, que siguin d’un sol material per afavorir-ne la reciclabilitat i/o hagin estat produïts amb materials més sostenibles― és, doncs, un repte major. És en aquest context que neix «Sustainable Gourmet Pack», un projecte en què s’estudiaran les tendències en l’àmbit dels envasos dins del sector i les barreres a l’hora d’implementar-hi l’ecodisseny, i s’identificaran les oportunitats per impulsar-lo. inèdit serà l’encarregat de la part tècnica d’aquest projecte liderat pel Clúster Food Retail de Catalunya i el Clúster Vitivinícola de Catalunya – INNOVI.

El projecte es materialitzarà, per una banda, en un estudi de les tendències legislatives i dels consumidors, així com en les dels fabricants d’envasos, i sempre amb un enfocament específic en els de tipologia gurmet. També s’analitzaran les necessitats i les tendències dels consumidors en relació amb l’envasat de productes alimentaris, i es recopilaran les normatives i les legislacions vigents o futures relacionades amb l’envasat de productes alimentaris. A més, se celebraran dos tallers participatius i de codisseny amb empreses del sector, que serviran per recopilar les barreres i les oportunitats d’implementar els sistemes d’envasat ecodissenyats tenint en compte la visió de tota la cadena de valor ―l’origen, l’ús i la gestió final. Un dels resultats d’aquests tallers serà un recull de potencials iniciatives i accions de caràcter circular per implementar en l’envasat del sector gurmet, d’entre les quals es validaran i prioritzaran aquelles amb un potencial més alt d’aplicació.

«Sustainable Gourmet Pack» té una durada de dotze mesos i compta amb el suport de l’’Agència de Residus de Catalunya (ARC) dins de la convocatòria d’Ajuts per al foment de l’economia circular 2022.