Espanya, el vuitè país del món més afectat pels fenòmens meteorològics extrems en els darrers trenta anys
Hi han provocat prop de 27.000 morts i uns 25.000 milions de dòlars de pèrdues econòmiques, segons l’edició 2025 de l’Índex de Risc Climàtic Global de Germanwatch. La calor intensa va ser la primera causa d’aquests danys.
Prop de 800.000 persones van morir arreu del món entre 1993 i 2022 a causa de més de 9.400 fenòmens meteorològics extrems, que van causar danys econòmics valorats en 4,2 bilions de dòlars. Són dades de l’edició 2025 de l’Índex de Risc Climàtic Global que, des del 2006, publica Germanwatch, una organització independent dedicada a la defensa del medi ambient, el desenvolupament i els drets humans. Amb prop de 27.000 morts i aproximadament 25.000 milions de dòlars en pèrdues econòmiques, Espanya és el vuitè país d’entre els més afectats del món en els darrers trenta anys, segons l’informe. En l’edició anterior de l’informe, que abraça el període 2000-2019, Espanya ocupava la 32a posició.
Mentre que països com la Xina, l’Índia i les Filipines s’han vist afectades per esdeveniments extrems recurrents, Dominica, Hondures, Myanmar i Vanuato han estat els més afectats per esdeveniments extrems excepcionals. Itàlia, Grècia i Espanya són els tres països europeus dins del top ten dels països del món més afectats les últimes tres dècades.

«Entre els anys 1993 i 2022, Espanya va enfrontar-se a nombroses onades de calor extrema, que van provocar importants repercussions humanes i econòmiques», afirma David Eckstein, un dels autors de l’Informe. D’entre tots aquests anys, 2003 i 2022 van ser «especialment devastadors», sobretot per la calor intensa, a més de «les sequeres, els incendis forestals, la reducció dels rendiments agrícoles, la tensió de les infraestructures i la pressió sobre els sistemes sanitaris», que van provocar danys generalitzats. Entre els esdeveniments extrems, també cal recordar la la DANA que va afectar, entre l’11 i el 14 de setembre de 2019, les regions de la Comunitat Valenciana, Múrcia i l’est d’Andalusia.
L’Índex de Germanwatch es basa en les dades de fenòmens meteorològics extrems de la Base de Dades Internacional sobre Desastres EM-DAT i dades socioeconòmiques del Fons Monetari Internacional (FMI).