La calor extrema serà la principal causa de les pèrdues econòmiques per a les empreses en la pròxima dècada, i el sector de les telecomunicacions el més afectat
Són dades d’un informe del World Economic Forum, que per primera vegada avalua els danys tangibles dels perills climàtics i el risc que comportaran per als actius empresarials. La publicació inclou accions perquè puguin preservar els ingressos, reduir els costos de manteniment i d’operacions i protegir la mà d’obra i les comunitats locals.
Si no s’implementen estratègies per a la resiliència basades en l’evidència científica, el canvi climàtic provocarà una caiguda d’entre el 8,1 i el 10,1% en els ingressos anuals de les empreses d’aquí al 2045, i provocarà uns danys i unes pèrdues en els actius fixos que s’estimen entre els 560 i els 610 mil milions de dòlars anuals l’any 2035. Són algunes de les dades que posa en relleu l’informe Business on the Edge: Building Industry Resilience to Climate Hazards, publicat el mes de desembre de 2024 pel World Economic Forum (WEF) amb la col·laboració d’Accenture. Segons l’informe, les empreses estan en una posició privilegiada per liderar la transició cap al net zero i desenvolupar unes economies «més robustes i resilients», i aquelles que no siguin capaces de millorar la seva resiliència deixaran de ser competitives.
El WEF insta els líders de les empreses a «actuar amb rapidesa i de forma col·laborativa»: «La urgència per descarbonitzar-se és clara», diu. Tot i això, a data d’avui «poca cosa s’ha fet per connectar la ciència climàtica amb els riscos empresarials immediats i la necessitat cada cop més imperiosa de ser més resilients i adaptar-se», s’afirma a Business on the Edge. L’informe omple aquest buit oferint una avaluació tangible dels perills climàtics ―en especial, la calor extrema, els incendis, la sequera, l’estrès hídric, els ciclons tropicals, les inundacions a la costa i a les zones properes als rius― i del risc que comporten per als actius empresarials de vint indústries globals.
També posa a l’abast dels líders de les empreses, consells d’administració, experts en gestió del risc i estratègia, i inversors, informació que els permeti entendre com el canvi climàtic afectarà la cadena de subministrament i donar-hi resposta i prendre decisions més informades. Per això, proposa accions per preservar els ingressos, reduir els costos de manteniment i d’operacions i protegir la mà d’obra i les comunitats locals.
Com afectarà la crisi climàtica les empreses?
Fàbriques sense aigua disponible, centres de dades amb dificultats per refredar-se, oficines inundades o camps de cultiu afectats per inundacions i sequeres. La crisi climàtica afectarà les empreses de tres maneres: amb els costos directes operacionals ―hi haurà impactes en actius fixos com la propietat, els edificis i l’equipament―; la disrupció de la cadena de subministrament ―se’n veuran afectades totes les baules, des de l’adquisició de béns fins al processat, la distribució i els patrons de consum―; i la inestabilitat de la natura i de la societat, perquè tant la vitalitat de les empreses com de l’economia hi estan molt vinculades ―aquí s’hi considerarien, per exemple, la pèrdua d’hores de feina per problemes de salut dels treballadors i l’escassetat de recursos.
La principal amenaça per a les empreses serà la calor extrema, que s’estima que serà la responsable d’entre el 72 i el 73% de les pèrdues en la pròxima dècada. Unes pèrdues que es materialitzaran en la interrupció de l’activitat, uns costos elevats de reparació i d’operació i una productivitat dels treballadors més baixa. Després de la calor extrema, les principals amenaces seran l’estrès hídric i les inundacions i les sequeres.
Recomanacions per a les empreses
Per afavorir la resiliència i l’adaptació, segons el WEF, en els pròxims dos anys els líders empresarials haurien de:
- – Dur a terme una auditoria detallada de les capacitats i els processos principals de l’empresa per assegurar-se que la resiliència climàtica i l’adaptació percola en cada nivell de l’organització i el seu ecosistema.
- – Tenir un bon coneixement i domini de les dades i la intel·ligència estratègica per entendre la materialitat dels nous riscos i les oportunitats que presenta la crisi climàtica, invertir en les habilitats, la tecnologia i l’ús responsable de la IA per accelerar el coneixement i la presa de decisions.
- – Vincular els riscos climàtics en tota decisió lligada amb el manteniment del capital i les inversions.
- – Patrocinar i integrar els coneixements científics amb els models comercials amb la finalitat de millorar la qualitat de l’anàlisi i la interpretació, i treballar en col·laboració amb la comunitat científica per desenvolupar coneixements més útils sobre els possibles impactes locals en regions clau.
Per altra banda, l’informe es tanca amb un seguit de recomanacions per a les empreses:
- – Evitar les pèrdues econòmiques incrementant la resiliència. Per exemple, desenvolupant plans de contingència i pràctiques per mantenir el benestar dels treballadors i la productivitat en períodes de calor extrema.
- – Incrementar els ingressos, els estalvis i la sostenibilitat capitalitzant les oportunitats. Per exemple, apostant per la R&D per reinventar els productes, els serveis i les infraestructures principals amb nous materials o models de negoci circulars.
- – Protegir les comunitats i els ecosistemes a través d’establir col·laboracions, per exemple col·laborant en tota la cadena de valor per trobar solucions trencadores, com poden ser models de negoci circulars per reciclar, reutilitzar i reduir recursos escassos i estendre la vida útil dels productes.
Els sectors que estaran més afectats per la crisi climàtica
El de les telecomunicacions, el de serveis públics i el de l’energia seran, en aquest ordre, els tres sectors que més afectats es veuran. El de les telecomunicacions experimentarà unes pèrdues d’entre 518 i 560 milions de dòlars a l’any, principalment per la sensibilitat dels centres de dades i les xarxes d’infraestructures al calor extrem i la falta d’accés a l’aigua.